Aфера “Патрија”: “Дело” кажњено са 10.000 евра

Агенције
Aфера “Патрија”: “Дело” кажњено са 10.000 евра

Љубљана - Словеначки лист “Дело” мораће да се извини и плати 10.000 евра одштете владајућој СДС због тврдњи су примили мито у афери “Патрија”, преносе агенције.

Окружни суд у Љубљани у поновљеном поступку наредио је љубљанском дневнику да плати новчану одштету са каматама због тврдњи да је СДС примио мито потписивањем уговора са финским произвођачем оружја “Патрија”.

Виши суд Словеније у августу је поништио првобитну пресуду од јула у складу са којом је љубљански лист требало да плати одштету, истичући да уговори о продаји оружја морају да се сматрају темом од општег значаја и да буду подложни отвореној и јавној дебати.

Тада је наглашено и да се судија Окружног суда грешком усредсредио само на наслов текста објављеног у листу у новембру 2009. године, а није узео у обзир то да се већ на почетку текста објашњава да се изнесена тврдња заснива на изјавама Финских истражилаца.

Међутим, Окружни суд у Љубљани данас је пресудио да су наводи новинара листа “Дело” Дејана Карбе, који је тврдио да је странка СДС, а не директно њен лидер Јанез Јанша, наводно примила мито у оквиру уговора о куповини оклопних возила у вриједности од 278 милиона евра, заправо његови лични наводи, преноси словеначка агенција СТА.

Суд је закључио да новинар те информације није добио од шефа финских истражитеља у случају “Патрија” Каја Ерика Бјерквиста, саопштила је адвокатска канцеларија Зидра Клеменчич.

Суд је саопштио и да је Карба овим текстом прекршио словеначки новинарски кодекс и укаљао углед СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана