Адвокат: Мартић је у прогонству

Данас
Адвокат: Мартић је у прогонству

Београд - Хрватска тражи изручење некадашњег предсједника Републике Српске Крајине Милана Мартића од Естоније, а његов адвокат каже за Данас да је то правно немогуће.

Поводом писања хрватске штампе да је Хрватска издала европски налог за хапшење некадашњег вође Срба Милана Мартића, како би му се судило у одсуству за гранатирање Карловца и Јастребарског, његов адвокат Предраг Милованчевић за Данас каже да је то правно немогуће.

"То је већ пресуђена ствар. Против Милана Мартића је због истих чињеничних навода била подигнута оптужница од стране Хашког трибунала и тај је поступак окончан правоснажном пресудом. Покушај хрватског правосуђа да поново суди у предмету у коме већ постоји правоснажна пресуда правно је недозвољен и бесмислен", каже Милованчевић.

Он додаје да повремено посјећује Мартића, који служи вишедеценијску затворску казну у естонском затвору.

"Мартић служи казну у Естонији, где нема амбасаде Србије, нема српске заједнице, нити цркве, а он је верујући човек. Нема директног воза, аутобуса, нити авиона. Он не зна ни руски ни естонски. Милан Мартић се практично налази у прогонству", истиче Милованчевић, подсјећајући да се више пута обраћао Хашком трибуналу са молбом да се нађе другачије рјешење за Мартићево служење казне.

Милана Мартића (59), бившег полицајца и предсједника самопроглашене Републике Српске Крајине, Хашки трибунал је 2007. осудио на 35 година затвора. Осуђен је за злочине које су припадници милиције и оружаних снага РСК починили над несрпским становништвом у Книнској Крајини и западној БиХ, од 1991. до 1995, као и за ракете испаљене на Загреб 2. и 3. маја 1995, којима је покушао да заустави протјеривање Срба из западне Славоније у операцији „Бљесак". У ракетирању Загреба страдало је седморо цивила.

Загребачки Јутарњи лист објавио је прије пар дана да је за Мартићем издат налог за хапшење, како би му се судило за ракетирање Карловца и Јастребарског 1995. Жупанијски суд ће за исто дјело судити у одсуству Милану Челекетићу, бившем шефу Војске РСК, који се, према том листу, наводно крије у Србији.

Изјашњавање

Жупанијски суд очекује изјашњавање Естоније и Хашког трибунала како би се утврдило под чијом је ингеренцијом Мартић и на који начин би се осигурала његова присутност на суђењу - да ли би могао бити пребачен у Загреб или би пратио суђење видео-линком, наводи Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана