Абазовић: Вучић у Црној Гори има своје политичке фаворите

Танјуг
Foto: ХРТ

ЗАГРЕБ- Потпредсједник црногорске владе у техничком мандату Дритан Абазовић, који вјерује у формирање мањинске владе, изјавио је да иако предсједник Србије Александар Вучић јавно прокламује да не утиче ни на шта у Црној Гори и да је то суверена слободна држава, он, каже, има своје политичке фаворите.

"И то је то, што да радимо? Ја сам на другој страни, што би се рекло, ми представљамо други политички субјект, други свијет, друго поимање политике, другу визију", рекао је Абазовић синоћ за хрватски Јавни сервис ХРТ.

Он је то рекао одговарајући на питање колики је утицај предсједника Вучића на догађаје у Црној Гори, а на опаску да ли због тога што има фаворите Демократски фронт неће ући у нову владу, Абазовић тврди да то није разлог.

Демократски фронт неће ући у владу, појашњава, јер сматра да у овом тренутку није добро да оне структуре које, како наводи, "имају мало нарушен међународни углед, или стварају одређени проблем да се друштво у потпуности помири, да они остану ван структура власти".

На констатацију да га доста нападају да му приговарају да је "четнички Албанац", да је примио неке силне милиионе као и да је његов брат од предсједника Вучића добио клинику у Београду, Абазовић каже да те нападе доживљава јако неозбиљно и да је Црна Гора, како је навео, земља у којој врло често политичке елите кроз драматизацију покушавају да стекну политичке поене.

"Када је ријеч о мом брату и клиници у Београду, да то демистификујемо. Врло сам поносан на свога брата и жао ми је што га увлачимо у политичку игру. Мој брат је, а то може свако једним кликом пронаћи, врхунски стручњак из генетике.

На опаску да ли је толико добар да му је српски предсједник поклонио клинику, Абазовић каже:

"Толико добар да му је он поклонио клинику. Они су три љекара који отварају извансеријску клинику, невиђену на овим просторима. Они иначе раде и у Хрватској, на Малти, у Шпанији , оперишу по Истанбулу, обучавају се у Јапану. Они су људи који знају 'know how“. Али просјечном бирачу којему се обраћају одређене политичке структуре у Црној Гори је тај свијет потпуно нејасан. Умјесто да буду поносни на те људе, они их желе увући у политичку каљугу...", рекаоје Абазовић и истакао:

"Нити нам је било ко у животу нешто помогао, мени хвала Богу никад ништа није недостајало...", рекао је, између осталог Абазовић.

На питање да ли ће Српска православна црква имати утицај на његову будућност, могућу мањинску владу с обзиром на то да је недавно био у Београду код патријарха Порфирија, Абазовић каже да је на, како каже, да је то све било због Закон о слободи вјероисповести, који је усвојен и да га, иако је било мало буке око његовог усвајања, сада више нико не помиње.

На констатацују да је ту и Темељни уговор, он каже:

"Имамо Темељни уговор који треба да потпишео са Српском православном црквом. И што је проблем? Темељни уговор је потписала Република Хрватска. Шта је проблем да с једном вјерском заједницом, која има велики број сљедбеника, али да има и мали - са јеврејском заједницом, с било којом, сутра с неком будистичком заједницом у Црној Гори... Што је проблем да држава додатно јамчи уставна права која вјерници у Црној Гори имају", упитао је.

А на питање да ли је проблем у имовини СПЦ, Абазовић тврди да то није проблем нити је, како каже, то предмет Темељног уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана