Абазовић спреман да организује Самит Отворени Балкан у Црној Гори

Танјуг
Foto: Архива/Агенције

ОХРИД/ПОДГОРИЦА- Против иницијативе Отворени Балкан су они политичари који живе у политичкој прошлости и који из неких себичних политичких и финансијских разлога не желе да омогуће овом региону да иде напријед, изјавио је црногорски премијер Дритан Абазовић.

Абазовић је то рекао синоћ у Охриду послије радне вечере уочи самита Отворени Балкан, којем присуствује као посмарач.

У интервјуу за подгоричку Адриа тв., рекао је да је спреман да организује састанак лидера иницијативе Отворени Балкан у Црној Гори, иако ова држава има статус посматрача.

„Зашто да не, то би било јако лијепо у овој или сличној форми. Зашто би то било лоше да видимо све лидере да се дискутује о некој теми то може бити криза, заштита животне средине…то је ствар која је формалне, а не суштинске природе. Црна Гора треба да остварује добру комуникацију, да схвати проблеме са којима се суочавају друге државе, да покушава да своју позицију изгради на здравим темељима који треба да нашим грађанима омогуће много већу релаксираност у контексту регионалних односа и да желимо да промовишемо нову политику", рекао је Абазовић.

Истакао је да је његова главна порука да читавом Западном Балкану треба један рибрединг, то подразумијева да све оно што је до сада био песимизам треба да остане иза нас, ми желимо да корачамо напријед.

Сумирајући утиске јучерашњих сусрета, Абазовић је казао да су доминирале економске и животне теме које се тичу свих држава и њених грађана поводом не баш оптимистичних прогноза кризе која нараста у Европи и зиме која нас чека.

„Наш је интерес да имамо неки вид сарадње са земљама региона ако се десе неки већи поремећаји на тржишту усљед дешавања и нарастања кризе у Европи. Преовладава велики ниво разумијевања и солидарности, што није баш била карактеристика Западног Балкана у претходном периоду", рекао је Абазовић.

Коментаришући противљење дијела политичке јавности у Црној Гори иницијативи Отворени Балкан, Абазовић је казао да „у Црној Гори, нажалост, као и у другим земљама Западног Балкана, има политичара који живе у политичкој прошлости и који, из себичних политичких и финансијских разлога, не желе да омогуће овом региону да оде мало напријед, погледају другачије у односу на прошлост и покушају да усмјере пажњу на економију, бизнис, развој, стабилност и помирење“.

Говорећи о ставовима челника и представника ДПС-а против Отвореног Балкана, Абазовић је казао да су у питању опречни ставови „неких чланова који су јако тврди у својим изјавама и неких чланова који су јако опрезни, што сматрам паметнијим“.

"У сваком случају, Влада Црне Горе није ту да би промовисала било какав национализам, нити да би удовољавала њиховим хировима. Једно је сигурно, а то је да не можемо своју политику да базирамо на фрустрацијама одређених појединаца који су стицајем околности изгубили одређене политичке привилегије, нити да себе гурамо у било каква непријатељства, нарочито у контексту нашег европског пута који је најперспективинији у односу на све земље Западног Балкана“, рекао је Абазовић.

Абазовић је поручио да „с обзиром да у Црној Гори постоје појединци који праве драму и неке дилеме, не зна да ли иницијатива Западни Балкан може бити западнија него што јесте“. ­

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана