Абазовић: Потписивање Темељног уговора могуће почетком августа

Танјуг
Абазовић: Потписивање Темељног уговора могуће почетком августа

ПОДГОРИЦА - Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас да се потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) може очекивати почетком августа.

Коментаришући изјаву митрополита црногорско-приморског Јоаникија да нису прихватљиве измјене уговора са СПЦ, Абазовић је рекао да је Влада изабрала да има инклузивну причу у везани са темељним уговором, пренијеле су Вијести.
-Свако брани своје своје ставове и своје интересе - казао је он новинарима.

Истакао је и да никакве новитете није чуо у вези са коментарима на темељни уговор.
-Након што се затвори овај процес достављања мишљења, можемо очекивати потписивање почетком августа. Нисмо договорили датум, али то је процес који је доведен до краја - нагласио је Абазовић.

Он истиче да не стоји прича да тај документ није усклађен са Уставом и законима Црне Горе.

Поручио је да сви треба да раде на афирмисању добронамјерних порука, те да се супротставља свему што то није.

-Врло сам критичан према било коме ко није на фону помирења и стварања грађанског друштва и космополитске свести - поручио је он.

Темељни уговор је усвојен на сједници Владе Црне Горе 8. јула, иако за то, како тврде ДПС и СДП, премијер није обезбиједио квалификовану већину коју су конституенти нове власти договорили коалиционим споразумом.

Лидер ДПС-а и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и Абазовић састали су се 19. јула и договорили формирање стручне комисије која ће испитати уставност одредби уговора и то, како је планирано, најкасније до 31. јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана