Абазовић: Показаћемо да је друштвена кохезија могућа

Танјуг
Foto: Anadolija

БОН - Друштво Црне Горе још увијек је поларизовано, каже потпредсједник у техничкој влади и лидер ГП УРА Дритан Абазовић и истиче да иза национализама увијек стоји корупција.

Мишљења као што су да Црногорци и Срби не могу да функционишу заједно у држави су дио „матрице", каже Абазовић у интервјуу за Дојче веле. „Стојим иза тезе да иза сваког национализма на Балкану стоје корупција и организовани криминал", навео је Абазовић за којег ДW каже да је вјероватно будући мандатар за састав нове црногорске владе.

Према његовим речима, нова влада Црне Горе мора да има седа-осам јасних задатака, међу којима су најважнији „деблокада европског пута“ и припреме за нову туристичку сезону. Такве задатке Абазовић назива „магистралним“ и сматра да су они врло конкретни, јасно диференцирани и - рјешиви.

Поготово ако Црна Гора „у позитивном смислу победи саму себе“ - постане јединствена и реши ствари које су у интересу „огромне већине грађана“. "Посљедњој влади је недостајала подршка функционалног парламента и функционалне парламентарне већине. То сада ваља деблокирати. Али, не одржавањем нових избора без изборне реформе. Крајње је вријеме да се искорачи из једне ''примитивне перцепције политичке реалности''“, поручио је Аазовић, преноси ДW да притом стално наглашава потребу за „помирењем Црне Горе“. Жели да Црна Гора до 2025. године буде комплетно спремна за пријем у Европску унију.

Абазовић оцјењује да је у 14 мјесеци владе Здравка Кривокапића покренуто много позитивних ствари, као што је борба против организованог криминала и корупције и да су ту постигнути конкретни резултати. Наглашава да су промјене у јавној администрацији поступан процес и тврди да се већ појавио „нови талас људи". „Ми смо ту да покажемо да је друштвена кохезија могућа", рекао је Абазовић и нагласио да ће чинити све да, како наводи, не би постојале „двије Црне Горе".

На оптужбе да ради за неке стране факторе, „Србију и сличне", Абазовић одговара да је то реторика оних којима одговара подјела Црне Горе. Себе види као политичара који је „изашао из матрице". „Ми смо ДПС побједили 30. августа" и „морамо да градимо институције система". Јер, како каже, ДПС је начин свог владања „пресликао" и у многе институције и компаније, што сада ваља превазићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана