Абазовић: Нема припремљеног списка чланова владе

Танјуг
Абазовић: Нема припремљеног списка чланова владе

Подгорица - Лидер покрета УРА Дритан Абазовић рекао је да не постоји списак чланова будуће владе Црне Горе.

“Волио бих да Црна Гора добије 43. владу и да без обзира колико трајала и каква њена агенда била она уради нешто да се смањи поларизација у црногорском друштву и унапреди пут ка ЕУ”, рекао је лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Он је казао да, ако се подесе околности, и ако то буде воља већине посланика, спреман је и да буде премијер.

“Само желим да кажем да није лако бити премијер у овим околностима, премијер се постаје након избора и тога сам максимално свијестан, и то више од свих критичара који би критиковали тај приједлог. Међутим, некад у политици прелазна ријешења су историјска рјешења”, казао је Абазовић за ТВ “Адрија”.

Он је рекао да није сигуран да би избори били рјешење јер још има услова на којима треба радити да би добили фер изборни процес. Навео је да, ипак, може и то да буде опција ако о томе има консензуса водећих политичких субјеката.

Абазовић је рекао да нема припремљеног списка чланова будуће владе, наводећи да се може разговарати о томе да она траје до прољећа 2023. године и предсједничких избора.

“Досадашња влада је требало да сама поднесе захтјев да се у парламенту преиспита поверење. Нисмо се ваљда борили да имамо владе које трају годинама без подршке посланика и народа”, рекао је Абазовић.

Он наводи да је дао ријеч, или “бјесу”, да ће ДПС да буде збачен с власти и то је остварено. Каже да изборна воља сигурно није да 11 посланика подржава владу.

“Никакве драматизације нема, ово су порођајне муке демократије. Након идућих парламентарних избора у Црној Гори ситуација ће бити боља”, цијени Абазовић.

Како је казао, премијер Здравко Кривокапић га је на дан кад је предложена мањинска влада питао ко ће да сноси одговорност када грађани изађу на улице, али му је одоговорио да већих окупљања неће бити.

“Показало се да сам био у праву”, наводи Абазовић, потпредсједник одлазеће владе.

Лидер УРА је рекао да, ако буде до покрета Уједњена реформска акција, Александар Дамјановић ће бити дио ужег руководства владе.

“Он је и досад водио Управу прихода и царина, показао је стручност и знање”, оценио је Абазовић.

Навео је да је сасвим нетачно да ће из владе бити искључени Срби или Црногорци, јер је јасно да је потребно имати истинску европску владу.

Како тврди, афере морају бити разјашњење, и одговорни за кршење закона морају бити процесуирани.

“Али ни за то није довољно да имамо тужилаштво, морамо и да имамо ефикасне судове”, казао је Абазовић.

Нада се да ће у јуну или јулу у Луксембургу бити проглашена деблокада европског пута Црне Горе, на начин што ће политички консензус дати конкретне резултате.

Како је рекао, не жели да вјечито живи у референдумским подјелама, или у матрици која је постављена 1945. године.

“Ја сам за једну Црну Гору, земљу свих њених грађана. А многи нажалост овдје желе две Црне Горе, па да се на изборима смјењује победа час једне, час друге”, указао је Абазовић.

Он је најавио да ће, ако буде у позицији да одлучује о томе, отворити сједнице владе за јавност.

“Нека јавност види, нека новинари буду ту. Изузетак је кад се расправља о питањима националне безбједности или повјерљивим информацијама”, подвукао је Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана