Вучић: Не водимо политику Српске, катастрофа што су уведене санкције

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија не води политику Републике Српске, али да са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком разговора о свему.

Вучић је рекао и да је свим најважнијим међународном представницима у лице рекао да је катастрофа што су Додику уведене санкције

“Ја се не слажем са санкцијама које су уведене против Додика, не зато што сам Србин, иако је то природно, и не зато што сам председник Србије. Ја сам у лице рекао свим најважнијим међународним представницима”, рекао је он за РТС.

Вучић је рекао да у разговору са међународним представницима има питања на које нема одговора.

“Сметају вам регуларне полицијске јединице у Бањалуци, а не сметају ирегуларне јединице на другим деловима територије са другим заставама, које немају везе са регуларним заставама? Кажете – крив Милорад Додик. А што сте узели Републици Српској шумарство и пољопривредно земљиште, када по Дејтону то припада Републици Српској?”, запитао је он.

Вучић је навео да му ти саговорници кажу да је у праву, али да је потребно шест мјесеци да се врате шуме и пољопривредно земљиште у надлежност Српској.

“Ма немојте. За један дан сте отели то Републици Српској, а потребно вам је сад шест месеци да то вратите”, рекао је Вучић.

Он је рекао да никада неће рећи ништа што би могло да нашкоди Републици Српској или било коме у њој.

“Шта ме брига шта очекује од мене неко други. Ја се понашам у складу са интересима грађана Србије, наш је посао да помогнемо у очувању стабилности у региону”, рекао је Вучић, додајући да шта год да каже никада неће бити довољно добро ни у Сарајеву, Загребу или Приштини, али да постоје људи који слушају и вјерују у то што говори.

Истакао је да Република Српска има своју политику, а Србија своју, као и да не морају у свему да се слажемо.

“Наша обавеза је да помажемо српском народу и Републици Српској, не нарушавајући интегритет БиХ”, додао је Вучић, те подсјетио да Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, па и сви опозициони лидери у Српској кажу да Србија и Српска никада ближе нису сарађивале.

Коментаршући изјаву Шефика Џаферовића који је параду у Бањалуци за Дан Републике Српске упоредио са нацистима из Кристлане, Вучић је запитао да ли се размишља шта се говори.

“Да пореди са нацистима из Кристалне ноћи легалне органе Републике Српске, који постоје у складу са Уставом БиХ и Дејтоном. А за жзелене береткеж у Бужиму нема реакције. Да вређате српски народ, који има многоструко веће жртве и оптужујете га за нацизам, јелж знате шта то значи? На колико је километара Јасеновац, највеће стратиште на простору бивше Југославије?”, рекао је Вучић.

Када је ријеч о Косову и Метохији, он је рекао да су из Приштине вечерас послали 20 специјалаца Росу у Грачаницу, очекујући да тамо нађу састанак, а ловили су вола на ражњу, који је требало да се пече за српску Нову годину.

Он је додао да ће бити далекосежне посљедице што ће Приштина забранити гласање Срба на референдуму за промјене устава Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана