Абазовић на мети критика због Отвореног Балкана

Танјуг
Foto: Agencije

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер Дритан Абазовић на мети је критика дјела политичке и стручне јавности у Црној Гори због одлуке да, на позив предсједника Србије Александра Вучића, присуствује предстојећем самиту регионалне иницијативе Отворени Балкан у Охриду, а посебно његова изјава да спољну политику државе води влада и да, ако је ријеч о иницијативи која је добра за земљу, он нема ништа против да јој се Црна Гора придружи.

Синиша Вуковић, професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону сматра да је залагање Абазовића за Отворени Балкан личне природе.

Вуковић је за подгорички радио Антена М рекао да не зна да ли Абазовић лично испуњава задатак Вучића али то што он прича је, каже, "музика за Вучићеве уши".

“Он се вероватно залаже зато што на тај начин жели да се покаже као конструктиван партнер Западу јер је очигледно од одређених адреса, понављам одређених адреса, добио сигнал да би се то гледало позитивно. Оно што је проблем у томе је што са висине других адреса стижу веома децидни ставови да се то не би гледало позитивно. Иако постоје озбиљне оптужбе од Абазовића да сви који критикују Отворени Балкан раде то из личних разлога…", навео је Вуковић.

Вуковић каже да се Отворени Балкан до сада показао као једна прагматична формула којом се долази до неких брзих ријешења али, тврди, која у ствари не рјешавају ништа.

Према ријечима Вуковића Отворени Балкан је недефинисан систем економских умрежавања система који сами по себи још увек нису компатибилни.

Тврди и да Србија, Албанија и Северна Македонија, чланице иницијативе, не представљају никакав параметар Црној Гори у овом тренутку. Он каже и да је Отворени Балкан нека врста клана и пречице која је "добро осмишљена у Београду и Тирани да се на веома прагматичан начин прода слика о некој врсти промене парадигме на Балкану, где ће Србија и Албанија показати да су спремне сарађивати на економском плану".

Упитан да ли је након јучерашњих изјава, Абазовић појачао сумње да испуњава задатак председника Србије Александра Вучића, неког другог или трећег, Вуковић каже да је незахвално спекулисати.

"Такве врсте веза у ствари само хране оне наративе који желе да се одупру отварању комплексних, тешких и есенцијалних питања на Балкану, како би се заиста дошло до консолидације свих система на ЗБ и како се духови прошлости не би могли враћати и поново чинити тај регион конфликтним....", навео је, између осталог, Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана