Абазовић мисли да Ђукановић неће ићи на Цетиње

Танјуг
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА -Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић позвао је данас грађане на мир, уздржаност и толеранцију, уочи предстојећег устоличења изабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру.

"Сви смо на неки начин браћа и сестре и сви треба да унаприједимо Црну Гори и учинимо је европском државом. Листа Црно на бијело је за то да се избјегне сваки вид екстремизма. Сигуран сам да већина грађана није на страни ниједног екстремизма, огромна већина је за пут стварања европског и просперитетног друштва", казао је Абазовић на конференцији за медије.

Абазовић је рекао да ће се наредних дана знати да ли њихови апели имају одјека.

"Има веће поларизације и наелектрисане реторике, али нема ничега неуобичајеног и спорног. Све службе су урадиле све што је до њих и морамо грађанима гарантовати њихова права. Да ли ће неодговорни појединац или група, да ли ће се нешто појавити у међувремену, то је нешто што не може да се искључи, али циљ је да подстакнемо грађане на суздржаност", казао је он, пренеле су подгоричке Вијести.

Абазовић је поручио да би сви политичари били неодговорни када би рекли да не постоји забринутост.

"Да ли је било смишљене пропаганде за дизање тензија - јесте, да ли иза тих медија стоје криминалне групе - стоје, зашто нису процесуирани - зато што нема тужилаштва. Неки медији се понашају неодговорно и подижу тензије за рачун неких политичких структура. Али мислим да су грађани трезвенији од тих политичара", рекао је Абазовић.

Он је рекао да има оперативних сазнања да има одређених група, али да их неће износити. "Учинићемо да се сва лица која раде нешто незаконито процесуирају", рекао је Абазовић.

Он је рекао да имају најављени скуп који није пријављен.

"Да сам ја шеф државе сам бих ставио потпис на пријаву, а не да гурам грађане у то. Да је заиста посвећен интересима Црне Горе отишао би у Министарство унутрашњих послова и пријавио скуп", рекао је Абазовић.

На питање да ли има информације да ли ће се предсједник Црне Горе Мило Ðукановић појавити на Цетињу, одговорио је да мисли да неће.

"Све што је радио 30 година је један блеферски поступак. Сматрам да би било добро да се појави јер би скуп био безбједнији", казао је Абазовић.

На држави је, казао је, да учини све да гарантује безбједност сваког грађанина и истакао да ће држава предузети све да се до краја испоштују свачија уставна права.

Напоменуо је, међутим, да може бити непредвидивих околности.

На питање хоће ли забранити скуп против устоличења Јоаникија, рекао је да не може забранити нешто што није пријављено, што је како је казао правни нонсенс, и да до недјеље формално не знају да ли има скупа.

Рекао је да и након 5. септембра може бити нестабилности, али да се нада да се то неће десити и да "ћемо завршити са темом цркве".

"Мој добронамјеран апел је да морамо изаћи из тога. Не капирам гдје је проблем осим да неко жели да оствари политички интерес. Ово све утиче на наш европски пут, уместо да мислимо на поглавља мислимо како ћемо обезбиједити вјерски скуп, литије, Закон о слободи вјероисповијести. Имали смо устоличење новог бискупа, нико није ријеч проговорио. Није важно је ли мала или велика вјерска заједница", рекао је Абазовић.

Он је поручио да оно што је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић рекао 1. септембра, да имамо одређене екстремистичке групе остаје на снази, али да се нада да неће прећи границу и имати негативни утицај по друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана