Абазовић: Локализовање Његоша значи и његово потцјењивање

СРНА
Абазовић: Локализовање Његоша значи и његово потцјењивање

Петар Други Петровић Његош је највећа личност у историји Црне Горе, његова вриједност је универзална, те његово локализовање значи и његово потцјенивање, истакао је црногорски премијер Дритан Абазовић у Будви на 10. Међународном научном скупу "Његошеви дани".

- Његошева мисао, која је космополитска, ванвременска и универзална нека нас подстиче да будемо добри људи, да схватимо да је његова вриједност универзална и да његово локализовање значи и његово потцјенивање - рекао је Абазовић.

Абазовић је истакао да је Његош велики, не само пјесник, него и филозоф и да његово локализовање не треба ни њему, ни Црној Гори.

- Стога смо изабрали право мјесто да се вечерас скупимо у Будви, да уживамо космополитски дух свих оних који су посјетиоци овог града и ове државе, а да знамо да је мисао Његошева универзална и у овим постидеолошким временима и заправо не може да се превазиђе. У томе и јесте његова величина. И контроверза коју носи заправо говори о његовој величини - рекао је Абазовић.

Он је изразио задовољство чињеницом да се јубиларни "Његошеви дани" одржавају у Будви, која је одлучила да конкурише за европску пријестоницу културе.

- То је највећи државни пројекат у култури и побједа Будве би значила да је Црна Гора не само суштински, него и формално достигла један значајан европски ниво. У то име ја желим Будви побједу - рекао је Абазовић.

Међунардони научни скуп "Његошеви дани" организује Филолошки факутет из Никшића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана