Абазовић: Корак ближе ка формирању мањинске владе

Танјуг
Абазовић: Корак ближе ка формирању мањинске владе

ПОДГОРИЦА - Након одржаних локалних избора у Берану и Улцињу мандатар за састав нове владе Црне Горе и лидер УРА Дритан Абазовић каже да вјерује да су сада корак ближе ка формирању мањинске владе, а ако је, како каже, неко не жели, његов покрет је спреман за ванредне изборе.

 -Ако неко не жели мањинску, односно европску владу, ми смо спремни, идемо на изборе - рекао је Абазовић након представљања издања Бијеле књиге, преноси портал подгоричких Вијести.

Казао је да ће направити нову серију разговора о мањинској влади након резултата избора у двије црногорске општине.

Поновио је да влада треба да буде инклузивна и да ће окосницу нове владе чинити странке потписнице Меморандума али да нема ништа против да им се прикључе опозиционе СД и СДП.

-Али морају знати да не могу да са тиме тргују, нити да се наводно правдају неким великим патриотизмом, јер то није тачно, али видјећемо ове седмице ко ће бити у влади - рекао је Абазовић.

Влади премијера Здравка Кривокапића изгласано је неповјерење почетком фебруара.

Oдноси с Приштином биће веома добри

Дритан Абазовић изразио је наду да ће, након формирања нове владе у Подгорици, односи са Приштином бити веома добри, преноси приштински „Репортери“.

Абазовић је рекао да ће једна од најважнијих ствари у спољној политици нове владе Црне Горе бити сарадња са свима у региону, преноси Косово онлајн.

-Када формирамо нову владу, наставићемо да по потреби повећавамо односе између свих земаља у региону, па и бившег тржишта, посебно у овим кризним тренуцима, јер имамо руску инвазију у Украјини. Зато морамо бити сигурни да само заједно, све земље овог региона, могу донијети нови дух у Европу. Вјерујем да це односи са Владом Косова бити веома добри - истакао је Абазовић.

Он није искључио ни да питање демаркације „између Косова и Црне Горе“ може да буде нешто о чему ће се разговарати.

-Нема питања око којег нећемо отворено разговарати. Када се формира нова влада, ставићемо сва питања на сто, морамо да имамо транспарентност у раду. Али сви треба да буду свјесни тога да је бивша власт на Косову доносила одлуке заједно са бившом владом у Црној Гори, па самим тим ако се идентификује нека грешка или кривац, не може се обраћати актуелним владама - рекао је Абазовић.

Он је поновио да је спреман да иде у парламент на разговоре око формирања нове владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана