Абазовић и Ђукановић: Обезбиједити додатне провјере Темељног уговора

Срна
Абазовић и Ђукановић: Обезбиједити додатне провјере Темељног уговора

ПОДГОРИЦА - Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Дритан Абазовић разговарали су данас о темељном уговору са Српском православом црквом и оцијенили да се прије наставка даље процедуре обезбиједи додатна провјера са уставно-правним системом и отклоне недоумице актуелизоване овом темом.

Након консултације о превазилажењу проблема у функционисању извршне власти изазваних усвајањем темељеног уговора, заједнички је оцијењено да је у интересу Црне Горе и њене европске будућности да се сачува политичка стабилност и унаприједи функционалност институција система да би држава кандидат за чланство у ЕУ, у најкраћем року, испунила приоритетне обавезе из европске агенде.

У заједничком саопштењу након састанка се наводи да је корисном оцијењена идеја да се прије наставка даље процедуре везане за уговор представницима Универзитета и цивилног друштва са компетенцијама за правна питања још једном представи текст уговора и обезбиједи додатна провјера усаглашености актуелне верзије са уставно-правним системом Црне Горе и тиме отклоне све недоумице које су актуелизоване овом темом.

Поручено је да је, у међувремену, политички фокус потребно усмјерити на дијалог свих парламентарних партија о обезбјеђивању потребног консензуса за избор чланова Судског савјета, судија Уставног суда и покретање процедура за избор ВДТ-а.

Ђукаоновић и Абазовић су се сагласили да, без обзира на политичке или друге разлике које постоје у друштву, рјешење увијек треба тражити у дијалогу унутар институција система.

Осудили су и било какав облик говора мржње или насиља, наглашавајући да је међунационални и међувјерски склад највећи друштвени капитал Црне Горе и нешто по чему је држава препозната широм региона и Европе, закључује се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана