Абазовић: Држава ће успјети да се избори са организованим криминалом

Срна
 Абазовић: Држава ће успјети да се избори са организованим криминалом

ПОДГОРИЦА - Потпредсједник црногорске Владе Дритан Абазовић сматра да ће Црна Гора успјети да се избори са организованим криминалом кога "нема без политичке подршке".

 "Ако је криминал организован, онда има пипке у систему", рекао је Абазовић новинарима у Подгорици.

На питање да ли се осјећа угрожено, Абазовић је рекао да је и даље врло релаксиран и да је "спреман да плати било коју цијену".

"Сви морамо да се заложимо, а истину не може заташкати нико", навео је Абазовић.

Он каже да је одлука истражног судије да пусти на слободу чланове "кавачког клана" након хапшења демотивисала полицију.

 Абазовић је поручио да више неће бити могуће да неко својим чињењем и нечињењем гура Црну Гору у криминал.

Руководилац стручног тима Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу Вања Ћаловић Марковић сматра да је организовани криминал одавно срастао са дијеловима система и да им одређену нервозу ствара то што су на неке позиције постављени људи који нису на њиховом платном списку.

На питање о информацији да "кавачки клан" угрожава безбједност Абазовића, Марковићева је истакла је да организоване криминалне групе и даље покушавају да сачувају своје богатство и своју слободу јер до сада нису одговарале.

Управа полиције Црне Горе дошла је до сазнања да постоји потенцијалан ризик по живот и безбједност потпредсједника Владе Дритана Абазовића, због чега су предузете додатне мјере на његовој заштити у сарадњи са другим државним институцијама.

Из Министарства унутрашњих послова саопштено је да прикупљена сазнања указују на намјеру припадника организованих криминалних група, првенствено "кавчана" и једног од вођа Слободана Кашћелана, да предузму активности усмјерене на угрожавање Абазовићевог живота.

Судија Вишег суда у Подгорици Мирослав Башовић одбио је 23. априла приједлог Специјалног државног тужилаштва да у притвор пошаље наводног организатора четрнаесточлане криминалне групе Слободана Кашћелана и петорицу наводних чланова тог клана Владимира Вучковића, Зорана Кажића, Милоша Радоњића, Крста Мароша и Дарка Прелевића.

Пар часова касније вијеће Вишег суда преиначило је његову одлуку, али су полицајци успјели да ухапсе само Кашћелана, Вучковића и Кажића. За Радоњићем, Марошом и Прелевићем трагају и даље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана