Абазовић: Бајден може спасити Балкан од утицаја Русије и Кине

Танјуг
Абазовић: Бајден може спасити Балкан од утицаја Русије и Кине

ПОДГОРИЦА- Предсједник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је данас да амерички предсједник Џозеф Бајден може да спаси Западни Балкан од потпадања под руски и кинески утицај, као и да су САД најважнији спољнополитички партнер Подгорице.

Он је у интервјуу за "Павловић тудеј" (The Pavlovic Today) оцијенио да је корупција генератор национализма.

"Моја порука за Бајдена је једноставна. Предсједник Бајден би требало да користи извршне наредбе да санкционише људе који су умијешани у корупцију на високом нивоу на Западном Балкану. То је најбољи и најједноставнији начин да предсједник Бајден спаси Западни Балкан", рекао је Абазовић, преноси РТЦГ.

Како је додао, ако регион крене у правцу национализма и сукоба, постаће лака мета страног утицаја.

"Било да се ради о руском или кинеском утицају, ако Бајден мисли да тај страни утицај треба спријечити, мора да санкционише људе. То би било довољно да се зауставе политички актери који Црну Гору и регион воде тим путем", рекао је он.

На питање да ли су недавни сајбер напади на Владину ИТ инфраструктуру случајно дошли у исто вријеме кад и актуелни политички догађаји у Црној Гори, или је неко покушао да тестира државу, он је казао да не вјерује да се било шта случајно дешава када су озбиљни политички догађаји у питању.

"Дестабилизација иде у прилог онима који не желе да виде владавину права, онима који и даље желе да виде нестабилност на Западном Балкану. Сајбер напад се догодио сутрадан увече након гласања о неповјерењу Влади. То је највећи напад на нашу инфраструктуру који смо икада имали. Не можемо у овом тренутку да кажемо да Русија стоји иза овог напада, нити желимо да то тврдимо, али стручњаци из ФБИ, из Велике Британије и Француске истражују случај. Чекамо коначни извјештај", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана