16 општина Црне Горе више пензионера него радника

Tанјуг
Foto: гс

ПОДГОРИЦА - У 16 црногорских општина, од укупно 24, пензионера има више него запослених.

У осам општина, незапослени су бројнији од запослених, док у три општине - Рожајама, Плаву и Гусињу - има више и корисника социјалне помоћи него радника. У четири општине просјечна плата је нижа од будућег минималца од 450 евра.

То показују подаци Управе за статистику Монстат,Завода за запошљавање, Фонда ПИО и Министарства финансија и социјалног старања, односно центара за социјално старање.

У 13 општина на сјеверу земље живи 22 хиљаде запослених, што је 15 одсто укупног броја од 145 хиљада у Црној Гори, док је на истом подручју евидентирано 25 хиљада незапослених, односно 47 одсто или скоро половина укупног броја незапослених.

У сјеверном региону живи и 30 хиљада пензионера, што је 25 одсто од укупног броја, а социјалну помоћ на у том дијелу земље добија 13,8 хиљада становника, или 52 одсто од укупног броја на нивоу цијеле државе.

То, према оцјени листа, показује да десетине милиона евра које су протеклих деценије дате за „регионални развој нису дале никакве резултате“.

Према овим подацима, економски најугроженији су становници Рожаја гдје има 2,4 хиљаде радника, 2,6 хиљада пензионера, 5,1 хиљада незапослених и 5,1 хиљада корисника социјалне помоћи. Односно на 2,4 хиљаде запослених има 12,8 хиљада угрожених категорија.

У Плаву и Гусињу, за које Монстат и даље води податке о запосленима као да је једна општина, постоји 1,2 хиљаде радника, 1,5 хиљада пензионера, 2,8 хиљада незапослених и 1,6 хиљада корисника помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана