100.000 људи на литијама у Црној Гори

Агенције
100.000 људи на литијама у Црној Гори

Подгорица - Више од 20.000 вјерника, предвођених Његовим високопреосвештенством митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, вечерас је учествовало у молебану и литији од Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици до Цркве Светих Макавеја у Толошима.

“Ове су литије мира и духовног радовања”, поручио је митрополит Амфилохије испред Храма Христовог васкрсења у којем је служен молебан.

Митрополит Амфилохије је потврдио да је широм Црне Горе вечерас на литијама било 100.000 људи.

“Кажу нема данас више чудеса. Гледајући вас - шта је то него чудо”, рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије истакао је да никакав земаљски закон није прави ако није сагласан правди Божијој.

“У имену Божијем је суд и правда. Храмови су Божија својина”, рекао је митрополит Амфилохије.

Његово високопреосвештенство је напоменуо да није власт да мучи народ, него да га надахњује и упућује правим путевима.

“Надамо се у Бога да ће се гласови народа широм Европе сјединити са нашим да се одричемо безакоња. Добили смо поздраве од цариградског патријарха Вартоломеја и московског Кирила”, рекао је митрополит Амфилохије окупљенима.

Окупљенима испред цркве у Толошима протојереј Предраг Шћепановић је рекао да они који су донијели Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори не знају шта чине.

“Хвала онима што су донијели закон јер нас не би другачије ујединили”, рекао је Шћепановић окупљеним грађанима у литији од Храма Христовог Васкрсења до цркве у Толошима.

На челу литије, која је након молебана у Храму Христовог Васкрсења У Подгорици, кренула ка цркви у Толошима, био је митрополит Амфилохије.

Сутра увече, како је најављено, вјерници ће ићи до цркве на Крушевцу, а на Бадњи дан у 18.00 часова налагаће бадњаке испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици, чему ће присуствовати и митрополит Амфилохије.

У Црној Гори је усвојен Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији. /крај/тб/вј/фото

У Бару вечерас најмасовнији протест: Најављен излазак на свету планину Румију

Из ноћи у ноћ повећава се број грађана на мирним протестима у Бару, Храм Светог Јована Владимира није могао примити све вјернике Српске православне цркве

Вечерас најмасовнији протест грађана у Бару, који је протекао мирно и достојанствено. Према процјени са лица мјеста, преко 3.000 вјерника било је у литији која је прошла улицама Бара што је око 10 % становништа града под Румијом.


Из ноћи у ноћ повећава се број грађана на мирним протестима у Бару, Храм Светог Јована Владимира није могао примити све вјернике Српске православне цркве (СПЦ) гдје је служен молебан након којег су вјерници организовано кренули на литију. У Бару су осми дан мирни протести због недавно усвајеног Закона о слободи вјероисповести којим се, како сматрају, угрожавају права СПЦ.

Протојереј-ставрофор Слободан Зековић прије литије обратио се вјерницима које је благословио и захвалио што су се вечерас окупили у толиком броју.

- Молим да преко наших усана не пређе ни једна ружна ријеч према било коме, или ријеч мржње, или било какав ружни поступак према било коме, који би могао да баци сијенку на наше достојанствено, хришћанско сабрање. Оно што је до нас као Хришћана да будемо истрајни у молитви, у љубави, трпљењу и ако се тако будемо држали онда ће благодет Божија да дјелује и Господ ће нам обилато помоћи, казао је отац Зековић.

Свештеник Јован Пламенац позвао је вјернике да се сутра у 7 сати саберу испред храма Светог Јована Владимира и одакле ће поћи до манасира Сергеја Радоњешког, на планину Румију.

- Било би лијепо да сутра што више нас оде у свету планину Румију. На планину Румију излазићемо сваког мјесеца по један пут, а не као до сада само на Тројчин дан, казао је Пламенац.

Из полиције су потврдили да је протест протекао без инцидената, мирном шетњом по устаљеној маршути кроз центар Бара.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана