Хрватске власти: Летјелица из Украјине у Загреб стигла преко Мађарске, брзином од 700 километара на час

ГС
Хрватске власти: Летјелица из Украјине у Загреб стигла преко Мађарске, брзином од 700 километара на час

ЗАГРЕБ- Хрватска Влада саопштила је да су све надлежне службе укључене у одмах по уочењу пада беспосадне летјелице војног типа на загребачком Јарунз а која је, према досад прикупљеним подацима, у хрватски ваздушни простор ушла из смјера истока према западу, односно из ваздушног простора Мађарске, брзином од 700 километара на час, на висини од 1.300 метара.

Додају да је у канцеалрији Савјета за националну безбједност одржан је састанак надлежних тијела бзбједносно-одбрамбеног система на којем су учествовали надлежни министри, преноси Индекс.

-У току је криминалистичко истраживање у сарадњи криминалистичке полиције и војне полиције, а у координацији безбједносно-одбрамбеног система предузимају се и друге мјере, укључујући и међународну сарадњу, посебно са НАТО савезом, како би се утврдиле све околности догађаја – објавила је Влада Хрватске.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је саопштио да је ријеч о летјелици руске производње.

-Према ономе што сада имамо као информацију, реч је о летелици руске производње. Не зна се је ли била у посједу руске или украјинске војске - навео је Пленковић који се налази у Паризу.

Додаје да се зна да је дошла у Хрватску из правца Мађарске, а у Мађарску из правца Румуније.

-Знамо да је летјела неколико минута изнад Хрватске и срушила се у Загребу. Добро је што нема повријеђених јер је пала на дио  гдје нема ни кућа ни зграда. Надлежне службе обављају истрагу - рекао је хрватски премијер.

Он је додао да је Хрватска контактирала украјинску страну у вези информација о томе како је та летјелица дошла чак до Загреба, преноси Индекс.хр.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић на прес-конференцији поводом пада летјелице у Загребу, рекао је да знају какав је објект долетио и да је изнад Мађарске летио преко 40 минута, а у хрватском простору летио је мање од седам минута.

-Ово је озбиљан инцидент - рекао је предсједник Хрватске.

Он је позвао грађане да буду мирни.

-Процјењујемо да ово није усмјерено против Хрватске. Одређене процедуралне ствари морамо испитати, како је до овог дошло, а да летјелица величине авиона није срушена на путу од Украјине до Загреба - рекао је.

Додао је да није видио  да је неко о догађају обавијестио на ББЦ-ју и Ал Џазири, као да је пала киша.

-Тренутно је предмет озбиљне истраге како је могуће да ово нико није примијетио. Питање је да ли је Хрватска с овим нивоом одбране могла ишта направити. Било је врло кратко у нашем вездушном простору. Назвао сам јутрос премијера - рекао је Милановић.

Нагласио је да ће се чњенице утврђивати.

- Како је могуће да једна несофистицирана летјелица проведе више од сат времена изнад чланице НАТО-а и да нитко то не примјећује. Укључене су војне службе у истрагу. Како ствари засад стоје, летјелица је долетјела из простора Украјине - рекао је.

 

Министар обране Хрватске Марио Баножић и начелник Главног стожера Оружаних снага Роберт Храњ на конференцији за медије у Министарству обране поручили су како не желе износити коначне закључке док је истрага у току.

Баножић је изјавио да је у сталном контакту с НАТО савезницима.

Навео је како је летјелица ушла у хрватски ва простор синоћ у 22.57 сати од стране Мађарске те се над Хрватском прије пада задржала око седам минута.

-Ово вјеројатно није била пријетња за Републику Хрватску, нема мјеста страху - поручио је хрватски министар обране те најавио интензиван наставак истраге како би се сазнали сви детаљи.

Храњ је казао како се анализирају остаци срушене летјелице и параметри лета, но како за сада није сигурно утврђено чија је летјелица, иако се зна да је произведена између 60-их и 90-их година прошлог вијека од стране Совјетског савеза.

На питање новинара како Оружане снаге Хрватске нису реаговале на летјелицу која иде према главном граду, начелник Храњ признао је да хрватска противваздушна обрана има одређена ограничења, како јој је потребна модернизација те како хрватски МИГ-ови нису полетјели како би летјелицу пресрели.

 Полиција спроводи увиђај након пада објекта из ваздуха на загребачком Јаруну, гдје су пронађени кратер и два падобрана, саопштило је јутрос Министарство унутрашњих послова Хрватске.

Из МУП-а су навели да су на терену полицијски тимови специјализовани за поступање и реаговање код такве врсте догађаја, те да нема разлога за узнемиреност грађана.

У саопштењу се додаје да је загребачка полиција синоћ након 23 часа добила више дојава грађана да су на ширем подручју Јаруна осјетили детонацију којој је претходио пад објекта из ваздуха.

Објашњење

Друштвеним мрежама круже разне теорије, од тога што је заправо изазвало експлозију па до тога зашто баш Јарун.

Уз напомену да не желе да шире непровјерене теорије, портал Дневник.хр објавио је занимљивост која је примијећена на друштвеним мрежама.

Према тврдњама информатичких стручњака, на Јаруну се срушио украјински дрон, а према једној теорији до тога је дошло због грешке у навођењу. Наиме, како и у Украјини постоји Јарун, неки спекулишу да је за све крива информатичка погрешка.

У објашњењу на друштвеним мрежама стоји: ''То је и важна лекција из информатике, рачунала не раде оно што хоћеш него оно што им кажеш.''

-Неидентификовани објекат, који је експлодирао у Загребу, могао би да буде совјетски дрон „Стриж“ Ту-141 - који је лансиран са територије западне Украјине, сматра руски војни стручњак Алексеј Леонов.

Како наводи, домет лета беспилотне летјелице „Стриж“ је 1.000 километара, што указује да је регион лансирања – западна Украјина.

-Вјероватно је дошло до неуспјеха мисије, пошто је ријеч о старој војној техници совјетске производње, а разлог је људски фактор - истиче Леонов.

Према његовим ријечима, параметри лета се задају ручно и чувају у меморији „Стрижа“ још док је на земљи, а повратне руте се подешавају помоћу неколико десетина прекидача.

-Ако је само један прекидач погрешно подешен, „Стриж“ ће одлетјети на погрешно мјесто и неће се вратити у базу. Овај дрон нема корекцију лета помоћу џи-пи-еса или других навигационих система - објашњава Леонов за „Спутњик“.

Претходно је тезу да је у питању дрон „Стриж“ изнио и Тајлер Рогавеј, амерички стручњак за војну авијацију и уредник портала „Ратна зона“.

Рогавеј каже да је ријеч о извиђачком дрону који изгледа као ракета.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана