Зоран Калинић, предсједник странке Наша прича Република Српска: “Борачка популација је понос Српске, а не политичко средство”

ПР
Зоран Калинић, предсједник странке Наша прича Република Српска: “Борачка популација је понос Српске, а не политичко средство”

БАЊАЛУКА - Од завршетка рата до данас све владе РС и све странке у предизборним кампањама, користе борачку популацију као политичко средство, рекао је предсједник странке Наша прича Република Српска проф. др Зоран Калинић.

- Владајуће странке између два изборна циклуса организују посебне сједнице Народне скупштине посвећене проблемима борачке популације. Странке из опозиције у предизборним кампањама те проблеме користе како би одговорност за лош социјални статус демобилисаних бораца и породица погинулих бораца адресирали на владајућу гарнитуру. А суштински проблеми борачких категорија су у првом реду међу њима, а тек онда у власти РС - истакао је Калинић.

Додаје да годину за годином послије рата борачку популацију разједају унутрашње противрјечности и неспоразуми које гурају борце у различите таборе и интересне групације, а резултат је постојање више борачких удружења и непостојање јединствене репрезентативне борачке организације.

- И поред чињенице да Влада РС стално истиче примарну бригу о борцима, ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца још има огроман број припадника ове популације који су лишени елементарних животних услова достојних човјеку у 21. вијеку. Несхватљиво је да се за финансирање не(рада) политичких странака издваја 2% из републичког буџета и 2% и буџета локалних самоуправа, док борци и инвалиди умиру у неимаштини. О запошљавању дјеце погинулих бораца се говори као о обавези која никога не обавезује - нагласио је Калинић.

Каже да ће им, све док се борци међусобно разапињу, власт сугерисати руководство као и до сада и на тај начин контролисати њихово понашање.

- Да би се проблеми у борачкој популацији озбиљно ријешили неопходан је системски, свеобухватан приступ, регулисан законом на начин да се њихова примања ускладе са осталим примањима у РС и буду гарант нормалног живота, јер је борачка популација понос Републике Српске, а не политичко средство! Зато ће Република Српска бити наша прича, а не туђа. Да живе достојно сви они који су градили Републику Српску! - поручио је Калинић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана