Зоран Калинић: Ко не управља природним ресурсима, не управља ни државом

ПР
Зоран Калинић: Ко не управља природним ресурсима, не управља ни државом

БАЊАЛУКА - Ко не управља природним ресурсима, тај не управља ни државом, поручио је Зоран Калинић, предсједник странке Наша прича Република Српска, који је и кандидат за предсједника Српске.

Према његовим ријечима, заустављање приватизације природних ресурса зауставља “екосистемске услуге” као вид окупације.

- Ниједна политичка странка, осим странке Наша прича Република Српска, не жели да системски и систематски заустави сваки процес приватизације природних ресурса у Републици Српској - навео је Калинић.

Он је истакао да озбиљна држава мора да управља и једино она може да експлоатише своје ресурсе.

- План који се могао чути на тзв. економском форуму у Давосу, план који је најавио предсједник Свјетског економског форума Клаус Шваб, предвиђа радикално реструктурирање свјетског друштвено-економског поретка - истиче Калинић.

Он додаје да Шваб ово назива транзицијом из старог капитализма у нови, “инклузивни” капитализам. Према том плану, наглашава Калинић, људи треба да напусте жељу да буду посесивни што је прије могуће.

- Ми посесивни, а глобалисти су мале маце, невине и наивне, које нису посесивне?! - пита Калинић.

Додаје да је шачица људи већ преузела већину економске и друштвене инфраструктуре на глобалном нивоу, па и код нас. То су ти, каже он, тзв. страни инвеститори које странке помињу у својим кампањама обећавајући народу куле и градове.

- У блиској будућности у свијету требало би да се појаве компаније које пружају “екосистемске услуге”. Екосистеми су заправо природне фабрике које апсорбују угљен-диоксид и друге гасове стаклене баште, прерађују прљаву канализацију и обезбјеђују кисеоник и чисту воду за пиће као излаз. Осим тога, они чувају биодиверзитет, генетске кодове милиона врста живих врста и биљака - рекао је он.

Присталице развоја тржишта “екосистемских услуга”, подсјећа Калинић, кажу да је први услов за стварање таквог тржишта успостављање јасних права својине на природним објектима (екосистемима).

- “Ничија имовина” или имовина у рукама “неодговорних субјеката” државе, према њиховом мишљењу, ствара ризике уништења екосистема. Власништво над природним ресурсима екосистемске природе требало би да буде у рукама веома “одговорних” приватних привредних субјеката, тзв. страних инвеститора. Њихову усклађеност са најстрожим стандардима мора потврдити ... берза! - наводи Калинић.

Пословни субјекти новог типа, подсјећа, већ су добили назив “Компаније природних активности” (Natural Asset Companies, NAC).

- Требало би да постану комерцијалне структуре и да остваре профит продајом “добара и услуга екосистема”. Као што је апсорпција гасова стаклене баште, кисеоника, чисте воде. Што се тиче генофонда који ће се наћи у приватизованом екосистему, биотехнолошке и друге компаније могу га користити стицањем лиценце за одговарајућу “интелектуалну својину”. Власници генетских и других информација у вези са флором и фауном дивље природе могу бити само NAC. Сви остали су корисници, и то на плаћеној основи! То значи да ћемо тзв. страним инвеститорима плаћати да бисмо уопште живјели! Дакле, да, плаћаћемо сопствену окупацију! - рекао је Калинић.

Сљедствено томе, како истиче, да би наша дјеца живјела на земљи својих предака, пила воду са извора својих предака, обрађивала земљу за своје потомке, морамо да системски и систематски зауставимо сваки облик приватизације природних ресурса.

- Заустављање приватизације природних ресурса зауставља “екосистемске услуге” као вид окупације! Само тако ће Република Српска бити наша прича, а не туђа! - истиче он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана