Зоран Ђерић: Борцима и пензионерима вратити одузета права

Свјетлана Тадић
Зоран Ђерић: Борцима и пензионерима вратити одузета права

Нова Влада Републике Српске послије избора треба прво да донесе закон којим би се вратила одузета права борцима и пензионерима, а треба и да се смање стопе ПДВ-а на лијекове, ортопедска помагала, брашно, млијеко, јестиво уље, биљне масти, воду за пиће, сјемена, ђубрива и садни материјал.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" носилац листе Партије демократског прогреса за Народну скупштину РС у изборној јединици пет Зоран Ђерић.

* ГЛAС: Колико гласова бирача очекујете? Мислите ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима?

ЂЕРИЋ: Очекујем побједу кандидата коалиције "Заједно за Српску", прије свега кандидата за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и за предсједника РС Огњена Тадића. ПДП очекује да ће имати од десет до 13 посланика у НСРС, а два до три мандата у Парламенту БиХ. Мислим да ће грађани на сљедећим изборима у БиХ масовније него до сада изаћи на изборе. Позивам грађане РС и БиХ, посебно младе људе, да гласају, јер останак код куће је директан глас за владајући режим.

* ГЛAС: Шта треба да буде приоритет послије избора?

ЂЕРИЋ: Нова Влада РС треба прво да донесе закон којим би се вратила одузета права борцима и пензионерима, треба да се смање стопе ПДВ-а на лијекове, ортопедска помагала, брашно, млијеко, јестиво уље, биљне масти, воду за пиће, сјемена, ђубрива и садни материјал.

* ГЛAС: Шта ћете Ви урадити да би се побољшало стање на подручју изборне јединице испред које сте кандидовани за посланика у НСРС?

ЂЕРИЋ: Тражићемо да новоформирана Влада РС упути у скупштинску процедуру закон о равномјерном развоју РС. Сматрамо да је источни дио Српске потпуно запостављен, посебно у посљедње четири године и закон који би регулисао то питање треба хитно да буде донесен.

* ГЛAС: Зашто грађани треба да гласају за Вас и ПДП? Шта им нудите?

ЂЕРИЋ: Нисам давао, нити ћу давати обећања која не могу да испуним. За оно што обећам спреман сам да се борим и да то реализујем. Сарајевско-романијској регији и дијелу Бирча мора да се посвети пажња, прије свега развоју привреде и инфраструктуре у том дијелу Српске. Што се тиче политичког дијела нашег програма, циљ нам је да очувамо изворни Дејтонски споразум, БиХ засновану на два равноправна ентитета, три конститутивна народа и ентитетско гласање. РС видим као економски развијену и отворену за инвеститоре. Што се тиче економског програма, радићемо на стварању више радних мјеста, бољег здравства, сигурнијих пензија, унапређењу села и пољопривреде и квалитетнијем образовању.

Очекивања

* ГЛAС: Какав су Ваша очекивања?

ЂЕРИЋ: Очекујем да ће ови избори довести до неминовних промјена власти на свим нивоима, како у РС тако и у БиХ. Избори ће донијети нове идеје, програме и људе. Грађани ће сигурно свој глас овога пута дати за боље сутра, а не за лажна обећања. Очекујем да ће се послије избора створити стабилна, демократска, економски развијена и европски оријентисана РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана