Знате ли ко су кандидати за одборнике са највећом подршком Бањалучана?

ГС
Знате ли ко су кандидати за одборнике са највећом подршком Бањалучана?

БАЊАЛУКА - Према најновијим резултатима Централне изборне комисије БиХ, листа Савеза независних социјалдемократа (СНСД) освојила је 32.187 гласова, односно 32,73% укупног броја гласова за одборничке листе у Бањалуци. 

На другом мјесту је листа Партије демократског прогреса (ПДП) са 20.871 освојеним гласом, што чини 21,22%.

Листа Социјалистичке партије освојила је 5.855 гласова (5,95%), док је листа Уједињене Српске добила 5.429 гласова, односно 5,52%. Демократски савез (ДЕМОС) остварио је подршку од 5.046 гласача (5,13%), а Социјалистичка партија Српске - Горан Селак освојила је 4.936 гласова (5,02%).

Листа Народног фронта - Јелена Тривић добила је 4.864 гласова (4,95%), док је Независни покрет "Својим путем" - Игор Радојичић освојио 4.253 гласа (4,32%). Листа "За правду и ред" Небојше Вукановића добила је 3.019 гласова (3,07%), а Народни покрет "Бањалука зове" освојио је 2.860 гласова (2,91%).

СНСД

На локалним изборима, странка СНСД освојила је највише појединачних гласова, а носилац листе, Владо Ђајић, најавио је да ће прихватити мандат. Поред њега, у Скупштину улазе  Горан Талић, министар финансија Срђан Амиџић и народни посланик Младен Илић. Такође, ту су Богољуб Зељковић, Снежана Кутлешић-Стевић, Љубо Нинковић, Маријана Каповић Соломун, Маринко Умичевић, Драган Лукач и Љиљана Свјетлановић.

С обзиром на то да се очекује да ће Амиџић и Илић одустати од мандата, њих би могли замијенити Жана Грмуша и Ненад Грбић.

ПДП

Друга по снази странка је ПДП, која је освојила седам мандата.

Највише гласова са њихове листе освојио је Небојша Дринић, а иза њега су предсједник странке Бранислав Бореновић и Тања Палачковић.

Ту су и досадашњи градски менаџер Бојан Кресојевић, као и народни посланици Мирна Савић-Бањац и Тања Вукомановић, заједно са шефом клуба Драганом Милановићем.

Претпоставља се да ће Дринић, Савић-Бањац и Вукомановић, као народни посланици, те Бранислав Бореновић, као посланик у Парламенту БиХ, одбити мандате. Њих ће замијенити Милада Шукало, Јово Савановић, Смиљана Моравац-Бабић и Крсто Голијанин.

СП

Социјалистичка партија освојила је два мандата, а носилац листе Никола Вукчевић освојио је највише гласова. Други одборник из ове странке биће Петар Јокановић.

УС

Уједињена Српска такође има два одборника, а на њиховој листи први је предсједник странке и Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. Очекује се да ће остати на својој тренутној позицији, па ће у Скупштину града ући Невен Станић и Дејан Сејмановић.

Демос

Демос је освојио два мандата, а носилац листе Боран Босанчић освојио је највише гласова. Други на листи је Ђуро Чубриловић, а трећи Никола Лубурић. С обзиром на то да је Босанчић генерални секретар НС РС, још није сигурно да ли ће прихватити мандат. Ако га прихвати, у Скупштину града улазе он и Чубриловић. Ако не, ући ће Чубриловић и Лубурић.

СПС

Социјалистичка партија Српске (СПС) такође има два одборника. У Скупштину града улази предсједник странке Горан Селак и Саша Глигорић, вршилац дужности Казнено-поправног завода „Туњице“.

Народни фронт

Народни фронт Јелене Тривић освојио је два мандата. Према досадашњим резултатима, у Скупштину улазе Дијана Јешић и Бранислав Черек.

Својим путем

Игор Радојичић се враћа у Градски одбор, али сада не као први човjек. Oн је освојио је мандат и биће одборник у Скупштини града наредне четири године.

Листа за правду и ред

Листа за правду и ред, коју предводи Милан Савановић, освојила је један мандат. Како је он народни посланик, очекује се да неће прихватити мандат, а умјесто њега у Скупштину града ући ће Игор Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана