За нову стратегију развоја Српске

Глас Српске
За нову стратегију развоја Српске

БAЊAЛУКA - Савез за демократску Српску залагаће се за нову стратегију регионалног и локалног развоја Републике Српске, која треба да буде документ од националног значаја и од чијег спровођења корист морају осјетити обични људи, изјавио је кандидат СзДС-а за предсједника РС Драган Калинић.


Он је на трибини СзДС-а у сриједу увече у Бањалуци рекао да је потребно мијењати "неправедно централизовани систем управљања природним добрима" и нагласио да шуме, воде и остале природне ресурсе треба вратити на управљање општинама и градовима.

Према његовим ријечима, СздС ће тражити да много више прихода остане тамо гдје су та средства створена, односно гдје су ти приходи убрани, јавила је Срна.

- Сматрамо да није добар садашњи проценат расподјеле прихода, по којем у републичку касу иде 60 одсто, а у буџет општина 40 одсто прихода, а требало би да буде обрнуто - рекао је Калинић и додао да то подразумијева и увођење озбиљних механизама контроле трошења средстава из општинских и градских буџета, како са републичког тако и са локалног нивоа.

Калинић је истакао да се СзДС залаже да грађани у општинама формирају савјете за заштиту локалне самоуправе, те да се у општинама и градовима развијају и други демократски механизми који би омогућили директно учешће грађана у одлучивању о важним питањима, попут зборова грађана, народног вета и референдума.

Паповић

Кандидат СзДС-а за члана Предсједништва БиХ Рајко Паповић осудио је подршку поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића захтјеву групе санџачких Бошњака да ЕУ у Рашку пошаље европске посматраче, наводећи да то представља "непотребно, непристојно, па чак и опасно мијешање вјерског високодостојника БиХ у унутрашње послове Србије".

Паповић је нагласио да не искључује могућност да ће "Церић и његова кухиња и неки инострани центри моћи да диригују стварањем немира у Санџаку, одакле би настојали да их прошире на остатак Србије и РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана