За гласове се бори 8.149 кандидата

С. Тадић, Ж.Домазет
За гласове се бори 8.149 кандидата

БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - У БиХ данас званично почиње предизборна кампања за шесте послијератне опште изборе, који ће се одржати 3. октобра, а на којима ће учествовати укупно 8.149 политичких кандидата, 39 странака, 11 коалиција и 13 независних кандидата.

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) саопштила је да је за изборе овјерено 8.149 кандидата, од којих су 5.145 мушкарци (63,13 одсто), те 3.004 жене (36,86 одсто).

- За члана Предсједништва БиХ пријављено је укупно 20 кандидата, од чега су за српског члана четири кандидата, за бошњачког члана девет и за хрватског члана седам кандидата. За мјесто предсједника и потпредсједнике Републике Српске пријављено је укупно 19 кандидата, а на већини кандидатских листа политичких странака има више од 100 кандидата - рекли су у ЦИК-у.

За изборе је регистровано 3.126.529 бирача, од којих у Републици Српској 1.192.182, а у ФБиХ 1.934.417.

- Највише бирача по изборним јединицама, њих 1.192.417, регистровано је за избор предсједника и потпредсједника РС и члана Предсједништва БиХ који се непосредно бирају са територије РС. За избор члана Предсједништва БиХ са територије ФБиХ регистровано је 1.934.417 бирача - истакли су у ЦИК-у.

На изборима 3. октобра бирачи ће имати прилику да у шест изборних јединица у Српској гласају за кандидате, који ће се наћи у идућем сазиву Народне скупштине РС. Према подацима ЦИК-а, највише бирача регистровано је за гласање у изборној јединици један и то 276.856.

Додали су да су из иностранства регистрована 35.644 бирача, док је 5.199 захтјева одбијено, а најчешћи разлози за одбијање су недостатак доказа о идентитету и држављанству.

- Највише регистрованих бирача, и то 7.939, је из Хрватске, Њемачке 6.151, Шведске 5.575, док је број бирача из СAД 3.033 и Aустрије 2.988, а из Швајцарске 2.750 - истакли су у ЦИК-у и додали да ће на изборима учествовати 1.081 бирач из Србије и 239 бирача из Црне Горе.

У већини општина у РС на предстојећим октобарским изборима биће повећан број бирачких мјеста за гласање, а њихове тачне локације биће познате у другој половини септембра.

Према одлуци ЦИК-а о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, бирачка мјеста на дан избора биће отворена у Бечу, Берлину, Минхену, Штутгарту, Франкфурту, Ослу и Копенхагену.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић подсјетила је јуче у Сарајеву да ЦИК има законско овлашћење да прати на који начин политички субјекти представљају своје програме и да ли кампању воде у складу са Изборним законом БиХ.

- Политичким субјектима и њиховим кандидатима дозвољено је да воде кампању у мирном окружењу, да организују јавне скупове за стицање подршке кампањи и да штампају и дијеле плакате, постере и други материјал у вези са кампањом - навела је Хаџиабдићева.
Додала је да је у времену изборне кампање забрањено уклањање, прекривање, оштећивање или мијењања штампаних огласа, постера, плаката или других материјала који се користе у сврху изборне кампање.

- Политичким субјектима је забрањено да спречавају новинаре да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима - истакла је Хаџиабдићева и додала да политички субјекти не смију обећавати новчане награде с циљем добијања подршке бирача, јер на тај начин ризикују да почине кривично дјело.

Она је подсјетила политичке субјекте да је забрањена употреба језика који није примјерен фер кампањи и који би некога могао навести на насиље или ширење мржње.

- ЦИК има законска овлашћења да за кршење правила изрекне новчану казну до 10.000 марака, ако утврди да је кандидат лично одговоран за повреду и може да га скине са бирачке листе, а као најдрастичнију казну може да поништи овјеру политичког субјекта - истакла је Хаџиабдићева.

Додала је да је странкама за вођење кампање дозвољено да потроше укупно око 65 милиона марака, што је највише до сада.

- Највише новца моћи ће да потроши СДП, око 3,2 милиона марака, Странка за БиХ и СДA око 3,16 милиона, а дозвољена сума за кампању СНСД-у је 2,3 милиона марака - казала је Хаџиабдићева.
Избори 3. октобра се организују за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину Републике Српске, Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине кантона у ФБиХ.

Изборна кампања трајаће до 2. октобра до седам часова, када почиње изборна тишина, а ово су до сада најскупљи избори у БиХ и коштаће 12,6 милиона марака.

Гласачки листићи

У ЦИК-у су рекли да очекују да ће се процес штампања гласачких листића за предстојеће опште изборе завршити до 10. септембра. За више од три милиона бирача биће штампано укупно 14.098.200 гласачких листића.

Образовање кандидата

Када је ријеч о образовању, око 3.500 кандидата има високу школску спрему, око 970 вишу, а 366 кандидата су неквалификовани радници.

Према старосној структури, 6.253 (76,73 одсто) кандидата су старија од 30 година, док је млађих од 30 година 1.896 (23,26 одсто).

Најстарији кандидат има 87 година, а најмлађи је у августу напунио 18 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана