Вукота Говедарица: У РС ћемо газдовати као у својој кући

Ратомир Мијановић
Вукота Говедарица: У РС ћемо газдовати као у својој кући

Мој економски кредо је газдуј у Републици Српској као у рођеној кући. Једино тако, као и уз детаљан програм економске обнове можемо макар стопу напријед.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе Српске демократске странке за Народну скупштину РС у изборној јединици шест Вукота Говедарица.

* ГЛAС: Шта РС, према Вашем мишљењу, очекује послије избора?

ГОВЕДAРИЦA: Очекујем да ће РС кренути путем привредног опоравка, макар за један мали корак. Желим да се напокон појави неко ко ће имати воље и снаге да стане ногом за врат криминалу и корупцији, који је рак-рана нашег друштва. Очекујем да 3. октобра РС видимо слободну, демократску, праведну и правичну, економски одрживу и социјално одговорну. Грађани трећег октобра бирају између два блока, једног који предводи СДС и другог на чијем челу стоји СНСД - Милорад Додик. Они морају да знају да су два најкрупнија питања у БиХ уставне промјене и евроатлантске интеграције - улазак у НAТО алијансу. СНСД се већ опредијелио по ова два кључна питања. СДС сматра да за РС није добро да се мијења двоентитетско уређење БиХ као и то да РС нема ниједног добра када је у питању чланство у НAТО-у. Aктуелна власт је показала да једино умије да распрода имовину и да се задужи. Због тога РС требају промјене јер напријед РС не може ићи док се не обрачуна са криминалом и корупцијом, за шта СНСД нема ни воље ни снаге.

* ГЛAС: Шта је у основи програма СДС-а?

ГОВЕДAРИЦA: Када је ријеч о крупним политичким питањима, мислим да РС треба да има макронационалну политичку стратегију да се не би бавили дневним или седмичним политиканством, како када коме одговара, већ на начин како би РС имала користи од тога. Када је ријеч о економији, морам истаћи да реално стање у коме се налази РС најбоље осјећа сваки њен становник и она није ни приближна ономе што режим представља преко својих медија. У овом случају, економску компоненту не можемо посматрати без социјалне компоненте. Социјална помоћ у РС износи 41 КМ. Мој економски кредо је газдуј у Републици, као у рођеној кући. Једино тако, као и уз детаљан програм економске обнове можемо макар стопу напријед. Жиранти за све то су моја породица, супруга и моја дјеца са којима желим да живим у слободној и демократској РС, праведној и правичној држави која има ефикасну извршну власт. Исто тако економски одрживој и социјално одговорној држави. За тако нешто се ваља борити и неће ми бити жао да себе уградим у оно за шта сам сигуран да је сан многих очева и мајки у Републици Српској.

* ГЛAС: Шта прво треба урадити када избори буду завршени?

ГОВЕДAРИЦA: Aко побиједимо, својим капацитетом и ауторитетом који посједујем захтијеваћу да извршну власт у РС једним дијелом попунимо квалитетним људима од Љубиња до Вишеграда, јер ћемо једино на тај начин моћи да градимо односе у коме ће се помоћи Херцеговини и Подрињу, који имају изразито негативан тренд када је ријеч о одливу младих људи. Послије тога по реду, слиједе обрачун са криминалом, провјера имовине...

Очекивања

* ГЛAС: Колико ћете, према Вашим процјенама гласова да добијете?

ГОВЕДAРИЦA: Не бих желио да лицитирам. То остављам бирачима који ће се одлучити да изађу и остваре своје демократско право вреднујући политичке партије и њихове кандидате по сопственој вољи, имајући у виду све квалитете и мане које може себи да "приушти" нека од политичких партија или већ неко од кандидата. С друге стране, оно што је сасвим извјесно је то да се очекује велики одзив бирачког тијела због огромног незадовољства које хара Српском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана