Вукчевић: Имамо знање и вољу да градимо бољу Бањалуку

ГС
Вукчевић: Имамо знање и вољу да градимо бољу Бањалуку

БАЊАЛУКА – Социјалисти су понудили конкретна рјешења и људе који знају, имају вољу и енергију да граде бољу Бањалуку и зато смо добили подршку да реализујемо наше политике и да се у наредне четири године боримо за вриједности које његује Социјалистичка партија (СП).

Истакао је то извршни секретар СП-а и кандидат за одборника у Скупштини града Бањалука Никола Вукчевић.

-СП у Бањалуци има снажну и стабилну подршку грађана, стално смо на терену и са великим оптимизмом дочекујемо 6. октобар. Бавимо се конкретним проблемима, доносимо рјешења, помажемо грађанима да покрену иницијативе и трудимо се да будемо подршка сваком човјеку. Окупљамо људе који имају жељу да заједно са нама граде бољу Бањалуку и већ сада могу рећи да смо постигли значајне резултате. Остаје нам да све што смо урадили у протеклом периоду крунишемо побједничким резултатом 6. октобра – нагласио је он.

Једна од иницијатива коју је покренуо је додатно субвенционисање каматне стопе за стамбене кредите за младе која, како каже, за циљ има да олакша младим људима, како онима који су већ купили свој први стамбени простор, тако и онима који то тек намјеравају да ураде.

-Влада Републике Српске, као што је познато, субвенционише један одсто камате на стамбене кредите за младе по кредитним линијама ИРБ-а, а наш циљ је да се град Бањалука такође укључи и субвенционише додатних један одсто. То је мјера чији ефекти доносе резултат одмах и која би знатно олакшала живот младим људима у Бањалуци. Изборићемо се да та иницијатива буде реализована, а поред тога имамо читав низ политика које се односе на побољшање услова живота за младе људе, њихово укључивање у процесе одлучивања и многе друге иницијативе које за циљ имају да наши млади људи остају овдје – подвукао је Вукчевић.

Када је ријеч о мањку мјеста у вртићима крајњи циљ СП је, каже он, да ниједно дијете не буде на листама за чекање на вртић.

- Градња нових јавних вртића је једини начин, уколико не желимо поново да гледамо уцјењивање родитеља и поскупљења након сваког повећања субвенција. Основна разлика у приступу је то што поједини људи не схватају да предшколски сектор, односно дјеца, нису и не могу бити роба преко које се остварује профит. Приватни вртићи јесу неопходни, али реално, то су приватне компаније које су основане због зараде, а не као сервис грађана. Зато је једино рјешење да проблем са мањком мјеста у вртићима консензусом прихватимо као приоритетан проблем града и да се градња нових вртића схвати као приоритет над приоритетима – сматра Вукчевић.

Истакао је и да је чињеница да колектор за отпадне воде на Врбасу

не може бити изграђен без великих средстава, али да мисли да јавности нису представљене баш све опције и да је Бањалука у стању да искористи искуства других локалних заједница као и подршку пријатеља који би нам помогли да вратимо Врбас Бањалуци.

-Многи пројекти који су реализовани у граду у посљедње четири године су такође коштали много, па су реализовани, јер је било политичке воље да се реализују. Исту ту политичку вољу морамо да демонстрирамо и када су у питању реални проблеми града, а Врбас у овом стању представља проблем, а не бисер Бањалуке. Тренутно стање је такво да смо спровели канализацију у највећи туристички потенцијал и у нешто најљепше што имамо, а ми у Социјалистичкој партији смо одлучни да то што прије мијењамо – нагласио је Вукчевић.

Напомиње да Бањалука имамо одличне туристичке потенцијале, али то не значи да не треба да стварамо нове, јер само на тај начин заиста подстичемо развој.

-Зато смо покренули пројекат изградње рекреативног центра Бочац, гдје је предвиђено уређење плаже, спортски терен, теретана, игралиште за дјецу, мјесто за камп и многи други садржаји. Поред намјере да Бањалуку обогатимо за још једно популарно излетиште на прелијепој дестинацији, циљ нам је и да тим потезом допринесемо развоју Бочца и подстакнемо развој тог дијела Бањалуке, јер поред туриста и наших суграђана, то мјесто ће такође представљати мјесто гдје млади људи из Бочца и околине могу квалитетно да проводе вријеме – истакао је Вукчевић.

Напомиње да је разговарао са многим Бањалучанима.

-Добили смо и критике и похвале за ово што радимо, али и бројне идеје и савјете које смо прихватили. Зато ћемо се борити да у Бањалуци сви имају ријешено водоснабдијевање и да све улице на подручју града буду асфалтиране. Када то ријешимо, онда ће ваљда политички субјекти почети да се баве својим послом, да се за подршку боре идејама и програмом, а не предизборним асфалтирањем и уличном расвјетом. Наравно, увијек се поставља питање, којим средствима ријешити такав проблем, али се заборавља да се огромна средства троше на пројекте који се не могу назвати приоритетима ни у улицама у којима се граде, да не говорим о приоритетима свих грађана. Након 6. октобра, увјерен сам да нећемо имати дилеме око тога да ли да градимо фонтане или да асфалтирамо путеве који воде до највећих пољопривредниих газдинстава – тврди он.

Подвукао је да је принцип СП да се бори за сваког човјека и за заједничку добробит.

-Нико не смије бити запостављен, без обзира на ситуацију у којој смо данас, гдје имамо велики број приоритета. Имамо пројекте за које су потребна значајна средства, али исто тако морамо да видимо шта је то што није приоритет, а на шта се троши новац из буџета. Бањалуку морамо да вратимо на мапу европских градова културе, да мобилишемо све наше снаге у тој области и да се изборимо за статус који култура мора да има у нашем граду. Исто стање је у спорту, гдје су такође неопходна значајнија средства али и окупљање свих оних који имају вољу и енергију да напорно раде како би Бањалука с правом поново била град спорта. Зато смо на нашој листи грађанима понудили људе који знају, могу и хоће да раде и да се боре за бољу Бањалуку – закључио је Вукчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана