Врховац: Директно мијешање Уставног суда БиХ у финиш предизборне кампање

Срна
Врховац: Директно мијешање Уставног суда БиХ у финиш предизборне кампање

ПРИЈЕДОР - Кандидат СНСД-а за народног посланика из Изборне јединице један Дражен Врховац рекао је да данашња одлука Уставног суда БиХ представља директно мјешање у финиш предизборне кампање, у којој је институција, која треба да штити темеље БиХ, у функцији изборног штаба СДА.

Врховац је поручио да имовина у Уставу БиХ припада ентитетима и да је ово неуставна одлука наводно Уставног суда.

Он је истакао да Уставни суд БиХ нема надлежност да утврђује која имовина припада БиХ нити да врши расподјелу надлежности између Републике Српске и БиХ.

"Овом својом одлуком Уставни суд БиХ показао је још једном да је у служби само једног народа у БиХ и само једне политике", навео је Врховац.

Према његовим ријечима, онога тренутка када је Кристијан Шмит привремено супендовао Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској и коначну одлуку препустио Уставном суду БиХ, народни посланици СНСД-а знали су да ће Уставни суд да се огласи уочи самих избора и да ће његова одлука бити у корист једне бошњачке партије и њене политике, а то је СДА.

"Знамо да и у централи СДА послије сваког усвојеног закона у Народној скупштини Републике Српске тим адвоката и правника пише захтјеве за оцјене уставности и шаље судовима", навео је Врховац.

Он је истакао да је улога Уставног суда БиХ да тумачи и штити Устав, а у Уставу јасно пише да имовина припада ентитетима и јасно је да је свако оспоравање имовине Републици Српској неуставно.

"Дакле, ово је још једна неуставна одлука Уставног суда БиХ и доказ да ова институција не штити Устав, него напротив чини све да што више закомпликује и односе и политичке прилике у овој земљи", нагласио је Врховац.

Он је навео да Република Српска има надлежност за доношење закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти и ниједна одредба овог закона није у супротности ни са Уставом Републике Српске нити са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да "Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске", јер је то, како наводи, "надлежност БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана