Враћање мандата политичким партијама

ПР
Foto: Уступљена фотографија

​На парламентарним изборима политичке партије освајају мандате за Народну скупштину Републике Српске, на основу повјерења које им народ укаже.

Политичке партије треба да буду гаранти спровођења политичког програма који заступају и да онемогуће поједине носиоце мандата да одступају од политичког програма којем је народ указао повјерење. Враћање мандата политичким партијама је механизам који спријечава злоупотребу мандата од стране појединаца у парламенту.

Раније су мандати припадали партијама, али под утицајем запада посланички мандати су пренети на појединце, посланике. Ако политичке партије учествују на изборима онда и  мандати треба да припадају политичким партијама а не појединцима.

Власти у Републици Српској су за ових 30 година били склони да беспрекорно извршавају наређења ванинституционалних, наднационалних организација попут тзв. Венецијанске комисије чиме су интересе империјалиста постављали као императив својих циљева. Немојмо заборавити да  Венецијанска комисија, која даје “препоруке” и властима у Републици Србији за уставне промјене, у свој састав држава чланица уврстила је и  сепаратистичко Косово.

Не требају Републици Српској савјети Венецијанске комисије, нити било којих других наднационалних душебрижника.

Република Српска мора да има став, на основу става да заслужи кредибилитет, а на основу кредибилитета да буде уважавана.

Уосталом, ниједан међународноправни акт не дозвољава мешање у унутрашња питања било које државе, сљедствено, то не смијемо да дозволимо ни за БиХ у којој је Република Српска. Напротив,  Повељом УН (Глава И, члан 2., тачка 7.) и Декларацијом о недопустивости мијешања у унутрашње послове држава и о заштити независности и суверенитета (члан 1.) која је прихваћена Резолуцијом 2131 Генералне Скупштине ОУН, експлицитно је забрањено мјешање страног фактора у унутрашња питања држава чланица УН.

Зато, морамо да напустимо праксу наметања туђих правних норми, да успоставимо правичне правне норме како бисмо били поштени према свом народу који нам укаже повјерење на изборима.

Вратимо мандате политичким партијама јер њима народ даје глас и повјерење. Само тако ће Република Српска бити НАША ПРИЧА, А НЕ ТУЂА!

Проф. др Зоран Калинић Кандидат за предсједника Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана