Супервизори надгледају бирачка мјеста у Сребреници и Добоју

Срна
Супервизори надгледају бирачка мјеста у Сребреници и Добоју

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ данас је у Сарајеву усвојила инструкцију о примјени Изборног закона БиХ о надгледању поновљених избора у Сребреници и Добоју 21. фебруара путем супервизора акредитованих и овлаштених у име Комисије.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар навео је да се Комисија, расписујући поновне изборе за Сребреницу и Добој због неправилности утврђених на бирачким мјестима на дан локалних избора у БиХ прошле године, одлучила да се на сваком бирачком мјесту мора наћи супервизор.

Супервизори, које ће, према његовим ријечима, ЦИК овластити и обучити, једна су врста додатне гаранције за спровођење законитог изборног процеса у овим изборним јединицама.

- Инструкцијом су прописане обавезе, права и поступање супервизора за надзор рада локалних изборних комисија и бирачких одбора, затим права супервизора у том процесу, начин на који супервизори могу поступати у случају уочавања неправилности и неке друге ствари - објаснио је Бакалар.
Он је истакао да ЦИК поновним изборима у Сребреници и Добоју приступа са великом пажњом.

- Увођење супервизора ЦИК-а на свако бирачком мјесто у овим изборним јединицама сматрамо неопходним с обзиром на оно што се десило 15. новембра, због чега смо били принуђени да поништимо изборе - рекао је Бакалар и додао да је Суд БиХ потврдио законитост одлука Комисије о поништавању избора у Добоју и Сребреници.

ЦИК је данас усвојио и одлуке о успостављању Главног центра за бројање и именовало директора и замјенике директора Главног центра за бројање за спровођење поновних избора у основним изборним јединицама Добој и Сребреница.
Чланови ЦИК-а изразили су забринутост јучерашњом расправом вођеном у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ у вези са ЦИК-ом.

Бакалар је истакао да га брине то што су поједини високи званичници јуче у једном од домова највишег парламентарног тијела БиХ први пут јавно позвали на бојкот и опструкцију рада ЦИК-а, те изразио бојазан да ће због тога бити угрожени избори 2022. године.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић рекао је да су се јуче у Дому народа чуле неистине о раду Комисије и изразио мишљење да на то треба аргументовано одговорити, те јавно објавити судску документацију.

Негодовање изреченим у оквиру расправе у Дому народа изразио је члан ЦИК-а Ахмет Шантић, истичући да су у расправи учествовали неки од највиших функционера и носилаца страначких функција.

На данашњој сједници ЦИК је прихватио оставку Недељка Ћорића на мјесто посланика СНСД-а у Народној скупштини, након што је именован за министра у Влади Републике Српске, и његов мандат додијелио сљедећем квалификованом кандидату са листе ове странке Драгану Кнежевићу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана