Стевандић: Уједињени за Српску и једина шанса за нормалну Бањалуку

Закупљен простор
Foto: УС

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је прво био рат паролама, уопште није било програма, а сада су почели инциденти. Не сматрам да је нормално да се тргају осигурачи и уништава расвјета на Кастелу, да уништавају клупе. Такође, не сматрам да је нормално да снимају спотове једни против других.

Поручио је др Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и носилац одборничке листе за Скупштину Града Бањалука, замољен да објасни поруку коју смо сви чули, а која гласи: Уједињена Српска је једина шанса за нормалну Бањалуку, у којој су сада ископани политички ровови.

-Чак и они који говоре нешто о програму, не говоре ништа конкретно. Ако говорите о гаражама, морате рећи да ли се праве приватне гараже, да ли ће цијене бити ограничене. Или јавне гараже, гдје, колика ће бити спратност… Није довољно само рећи гаража. Уједињена Српска када нешто каже, она каже како ће радити да се ријеши тај проблем. Као што смо рекли како планирамо да ријешимо гужве у здравству. С друге стране, ми смо сада на граници инцидената, а видјели смо у неким другим градовима да је било и физичких обрачуна. Најгоре би било да Бањалука из фазе блокада уђе у фазу сукоба. Ако не уништимо блокаде, добићемо сукобе – упозорава Стевандић.

Он наглашава да је Уједињена Српска тренутно једина која би да уништи блокаде и зато је она једина нормална опција, ако желите да град функционише нормално.

-Порука Бањалука без блокада је најшире прихваћена у нашем граду. Захвалан сам Бањалучанима што су то препознали. Бањалука ће изабрати оне који су против блокада, против сукоба. Јер, најстрашније је да сада имамо политичке ровове у Бањалуци. Овдје се бије битка ко ће коме шта блокирати, умјесто ко ће шта више заграђане да уради. Не желим да наша дјеца шетају по тим ископаним политичким рововима – поручује Стевандић.

Да ли је зато циљ да Уједињена Српска води Скупштину града у наредне четири године?

Наравно. Као што ја водим Народну скупшину, где се ријалити прекида и избацује напоље, гдје су све сједнице завршене, а одлуке донесене и имплементиране, за разлику о Скупштине Града, гдје су сједнице прекидане, или нису ни заказиване, а кључне одлуке нису ни усвајане. Ако не желимо то даље да гледамо у Бањалуци, онда је једино природно рјешене да Скупштину води УС. Јер, сукоби неће престати. Људи треба да знају, ако подрже садашњи начин супротстављања политичких опција, да ће се сукоби наставити и послије избора. И то би била највећа катастрофа.

Познато је да имамо двије јаке странке у Бањалуци – СНСД и ПДП. Колико је ту простора за било коју странку која се не сврстава у један или други блок?

Мислим да постоје три јаке странке – СНСД, ПДП и Уједињена Српска. По томе колико се труде да са нама изгладе односе, или да нам врбују функционере, видимо да Уједињена Српска спада у три најјаче странке. То ником није спорно. Једино је наша предност што ми немамо ни Трећине, ни Ћурле. Зна се да је УС јача и у академским круговима, међу обичним народом. Гласови које ми добијемо нису резулат никаквих притисака и трговина него су чисти гласови слободних људи. Јер, ми попагирамо да слободни људи слободно одлучују.

Када већ спомињете притиске, на друштвеним мрежама сте често говорили о изборном инжењерингу у јавној управи и о фукарама. Можете ли бити одређенији?

Могу. Почело је са врбовањем директора, на шта смо ми имали одговор. Не желимо сада да прљамо кампању, али ћемо поднијети много пријава због угрожавана људи, пријетњи да неће мати посао због тога што припадају некој другој политичкој партији. Уједињена Српска никада то није радила и неће допустити да то прође некажњено. Ако имате људе који пријете чак и особама са ограниченим могућностима и тако покушају да направе мобинг, то мора бити жигосано. Али, о том – потом.

Остаје мистерија кога подржавате за градоначелника Бањалуке. Да ли вас и једни и други моле да их подржите?

Оно што је врло битно, ми политику водимо јавно. Искрено ми је било жао што СНСД није разумио да ће бар у 12 градова побиједити, зато што имају нашу подршку. Ми нисмо потписали ниједну коалицију са опозиционим партијама било гдје, па нећемо ни у Бањалуци, тако да нема ништа ни од коалиције са Драшком, иако бито можда било очекивано, због безобразних потеза СНСД према Уједињеној Српкој уБањалуци. Људи који су учинили нефер потезе према Уједињеној Српској и који организују журке са члановима које су отели из УС, не могу баш да очекују да имамо Стокхолмски синдром. Ту је питање њиховог односа према нама, а не нашег према њима! Због тога, формалне коалиције неће бити ни са ким у Бањалуци, јер је то одлука нашег Градског одбора, који ја морам поштовати, какве год да суми личне симпатије.

Какву је улогу у томе имао мост у Доцу?

Мост у Доцу је нешто што није успио да заврши Игор Радојичић, а мислимо да је имао велику шансу. Послије тога га је дуго блокирала скупштинска већина, без Уједињене Српске. Ми смо тражили да он буде хитно ријешен. Чињеница је да је и садашњи градоначелник пропустио шансу за тај мост. Тако да ту сви, осим нас, сносе огромну кривицу.

Зашто сви осим вас?

Зато што смо ми подржали ребаланс буџета, сукобљавали се са коалиционим партнерима, желећи да тај мост, који рјешава 16.000 аутомобила дневно, буде приоритет за град. И то ће бити наш услов и за будућу скупштинску већину. Тај мост се може завршити за двије године. Постоје темељи, арматуре већ рђају, али не постоји политичка воља, јер су почеле политичке блокаде и калкулације. Тај мост би препородио Бањалуку у смислу саобраћајних гужви. Значи, немамо мост, али имамо гужве и блокаде.

Предсједник Србије Александар Вучић дошао је на отварање Дома здравља у Станарима, а није дошао на отварање нове болнице у Добоју. Да ли је тимепослао неку политичку поруку?

Не вјерујем да предсједник Вучић шаље било какве политичке поруке у изборној кампањи, било коме. Он само зна да узврати када неко не буде фер према њему, а то је најбоље видио својевремено Младен Иванић. Новцем Србије је изграђен Дом здравља у Станарима и нормално је да га он отвори. Није никаква тајна да је то урадио на моју молбу. Уосталом, ја сам и одликован Сретењским орденом, измеђуосталог, због оснаживања веза Србије и Републике Српске. То и даље сматрам својим задатком. Захвалан сам Вучићу што је то разумио. Није Вучић помогао само у Станарима. Многи не знају да сам учествовао у томе да се фабрика Јумко изгради баш у Дрвару, а не у неком другом мјесту, а било је и других предвиђених мјеста. Наравно, моје везе у Србији нису везане само за предсједника Србије него за комплетан естаблишмент. Једнако добре везе имам и са премијером, предсједником Скупштине. Оне су и националног и личног карактера и никад их се не бих одрекао.

Какав је Ваш однос са Милорадом Додиком?

Не могу да не примјетим да су многи људи покушавали да ме представе као проблем за Додика и да покушају са њим да ме посвађају. То раде сеоске сецикесе који не разумију ништа. И које разарају коалициони капацитет који је Додик градио годинама. Када се ови избори заврше, ми поново сви идемо у Народну скупштину и морамо да чувамо фискалну и политичку стабилност, да будемо наслоњени једни на друге. Ти људи који су бацали клипове у точкове УС, то не разумију, али Додик добро разумије. Јер, не мислим да су Додика свађали само са мном.

Шта раде те “сјецикесе”?

Постоје битанге које раде за 500 КМ, за 5.000 и 50.000 КМ, а постоји и користољубиви олош, али и луђаци који несрећу доносе бесплатно. Сви заједно Додика годинама завађају са Вучићем, опозицијом, странцима, коалиционим партнерима чак и са пријатељима. Користе сваку прилику и неприлику и њихов успјех једнакопоткопава Републику Српску као и њени непријатељи. Мој однос према предсједнику Републике је исти као када је на том мјесту био Никола Поплашен. Или било ко други. Никада нећу издати предсједника Републике, без обзира на то колико се с њим у нечему слагао или не. То је за мене аксиом, јер Република Српска није стварана ниједним именом и презименом, него као држава која ће заштитити опстанак српског народа. Уједињена Српска је недавно организовала највећи скуп у Сребреници. У првом реду су били и СДС и СНСД,ДЕМОС, ДНС. Када је ријеч о опстанку, у нашем срцу мора да има мјеста и за Радована, и за Ратка и за Милорада.

Је ли тако било и недавно у Сокоцу, гдје сте војничком гробљу поклонили спомен-плочу?

Да. То сам показао и у Сокоцу када смо откривали плочу на којој пише да су под грбом Немањића сви ти момци и херој положили заклетву. Учинио сам то заједно са начелником Сокоца, Цицком Бјелицом из СДС и садашњим колегом послаником, Страхињом Башевићем из СНСД.

Да ли је тачно да они уопште не комуницирају?

Њих двојица су љути политички противници на Сокоцу, али смо направили заједничку црвену линију тамо гдје се брани Република Српска.

Која је ваша порука гласачима у Републици Српској?

У Републици Српској све треба да се убрза. Процедуре су споре у свим општинама, администрација је трома. Све треба да се дигитализује, а за све то Уједињена Српска има сјајна рјешења. Разумијемо проблеме човјека као своје и зато знамо наћи рјешења. Наша посебна брига је Бањалука, у којој не смијемо дозволити сукобе, некултуру, примитивизам и вандализам, умјесто политичког дијалога. Ми смо једина гаранција нормалне Бањалуке и послије избора, јер су ови сукоби отишли предалеко. Сматрамо да Бањалука, као западна српска престоница у пројекцији Уједињене Српске, мора да има људе који неће дозволити подјеле, сукобе и блокаде. Зато је УС једино право рјешење и сада и послије избора, јер ови који се сада сукобљавају, то ће наставити послије избора, уколико ми не преузмемо вођење Скупштине. Бањалучани, са Уједињеном Српском, живјећете у нормалном граду!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана