Српска трн у оку Сарајеву и међународној заједници

Свјетлана Тадић
Српска трн у оку Сарајеву и међународној заједници

БAЊAЛУКA - Република Српска је трн у оку политичарима из Сарајева и већем дијелу међународне заједнице. Aко не могу да је укину, желе да је виде што јаднију и слабију, рекао је кандидат Савеза независних социјалдемократа (СНСД) за предсједника РС Милорад Додик у сриједу увече на трибини у бањалучком насељу Чокорска поља.

- Српска ће постојати заувијек, а БиХ док мора. Неће се поновити 2005. година када су на власти били ПДП, СДС и СРС и када је РС била изгубљена. Тадашња власт продала је 870 предузећа, а оставила само 20 милиона марака, а иза приватизације за вријеме СНСД-а остало је 1,4 милијарде марака - истакао је Додик.

Додао је да опозиција ни у мало већој канцеларији не може да одржи митинг.

- Ја сам поносан што са 5.000 људи у Чокорским пољима могу да се дружим, да разговарамо и да запјевамо - казао је Додик.

Носилац листе СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ у изборној јединици један Никола Шпирић поручио је да је СНСД са народом, за разлику од оних који кажу да су "ближе народу, којем као да се прикрадају".

- Младен Иванић наредио је да заставе иду на пола копља када је умро Aлија Изетбеговић. Зато он не може да буде српски члан Предсједништва. Он ради за муслимане - додао је Шпирић.

Кандидат СНСД-а за члана Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић рекао је да опозиција тражи повјерење, а није у стању и не може очувати РС.

- СНСД у читавој РС ради, гради и ствара услове за најбољи живот у југоисточној Европи и зато имамо подршку народа СНСД-у и Милораду Додику - истакао је Радмановић и додао да СНСД, осим што развија, чува РС.

Додао је да ће РС бити равноправна у БиХ или БиХ неће бити, али да за чврсту и јаку РС СНСД-у треба натполовична већина.

Носилац листе СНСД-а у изборној јединици један за НСРС Игор Радојичић рекао је да велику подршку коју данас има СНСД опозиција неће имати ни када 4. октобра преброји све заједничке кутије.

- За десетак дана бираћемо између двије могућности, између СНСД-а као једног тима и између дружине која се назива удруженом опозицијом, а нема ту нити дружине нити јединства - казао је Радојичић.

Кандидат СНСД-а за посланика у НСРС Слободан Гаврановић казао је да опозиција стално пита шта је СНСД урадио за све ове године.

- Шта смо ми урадили видљиво је на сваком кораку, а шта је то што је остало иза њих, само једна марка послије приватизације банака. Огњен Тадић је "зелен" да би био противник Милораду Додику - истакао је Гаврановић.

Кандидат СНСД-а за посланика у НСРС Гордана Ђурић истакла је да је овај сазив НСРС и Владе РС, поред многих важних одлука које су донијели, радио и на стварању Завода за образовање одраслих, што је основни предуслов да се смањи незапосленост у РС.

- Огњен Тадић позива на гласање слоганом "разумно", као да су они који не мисле као он неразумни, он тако вријеђа народ - истакла је Ђурићева.

На предизборном скупу у Чокорским пољима присутне је поздравио и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић, а представљени су и други кандидати СНСД-а за НСРС и за ПС БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана