Српска изабрала Додика, Радмановића и СНСД

Екипа Гласа Српске
Српска изабрала Додика, Радмановића и СНСД

БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - Кандидат СНСД-а Небојша Радмановић побједио је у трци за члана Предсједништва БиХ из РС, прелиминарни су резултати општих избора које је у један час јутрос саопштила Централна изборна комисија БиХ.

Према подацима које је изнио СНСД кандидат ове странке за предсједника РС Милорад Додика има двије трећине гласова Републике Српске, а сви остали кандидати једну трећину. СНСД води и у трци за Народну скупштину РС и парламент БиХ.

- Небојша Радмановић од обрађених 74,60 одсто гласова освојио је 49,84 одсто, Младен Иванић 47,07 одсто, Рајко Паповић 3,0 одсто, саопштио је ЦИК.

Радмановић је између осталог побиједио у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Приједору, Зворнику, Фочи, Шековићима, Челинцу, Градишци, Милићима, Српцу, Лакташима.... Иванић је добио више гласова у Вукосављу, Шамцу, Хан Пијеску, Сокоцу...

- СНСД има разлога за велико славље. Све ово смо очекивали, али нисмо очекивали да ће оволики број Бошњака гласати за Иванића и то је унијело малу неизвјесност. Избори су били фер и коректни, рекао је Додик у првој изјави за медије.

- СНСД има разлога за велико славље. Све ово смо очекивали, али нисмо очекивали да ће оволики број Бошњака гласати за Иванића и то је унијело малу неизвјесност. Избори су били фер и коректни - рекао је Додик у првој изјави за медије.

Тријумф СНСД-а у РС

- СНСД побјеђује на свим нивоима у РС. Овај тренд је тешко промијенити. Само у Добоју Радмановић води у односу на Иванића са 12.000 гласова разлике, рекао је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Иванић је рекао да је према подацима ПДП-а са 72 одсто пребројаних гласова Радмановић освојио 233.000, а он 221.000 гласова.

Васић је казао да је, када је ријеч о кандидату СНСД-а за предсједника РС, Милорад Додик тријумфовао од Требиња до Новог Града.

То је на прес конференцији прије поноћи признао и сам Тадић, који је за свој пораз оптужио медије, а Републици Српској пожелио лаку ноћ.

- Разлика није онолика колико су његови медији радили на њој.  Aли како год, грађани РС су изабрали и то је њихова одлука. Ја се послије овога не сматрам одговорним за оно што ће се дешавати Републици Српској. Једино што могу рећи је: лаку ноћ Републико Српска, рекао је Тадић.

Носилац листе СНСД-а за парламент БиХ Никола Шпирић рекао је да је према подацима ове странке Додик освојио 68 одсто гласова, а Огњен Тадић 17 одсто.

- Ко губи има право да се љути, али није ред на овакав начин да се обраћа Републици Српској. Зато желим да кажем: Добар дан Заувијек Српска, рекао је Шпирић, одговарајући Тадићу.

Додао је да се према подацима СНСД-а Миланко Михајлица, који се представљао као нови министар полиције, бори да уђе у парламент.

За разлику од Тадића, Иванић није признао пораз него је рекао да су "изборе пресудили неважећи листићи".

Према подацима Општинског штаба СНСД-а у Бијељини СНСД је први пут у овој општини, најјачем упоришту СДС-а, побједио на свим нивоима. Ову побједу обзнанили су трубачи у центру Бијељине. СНСД је прије поноћи почео славље и у Бањалуци, али и у Источном Сарајеву, Палама и Фочи.

Предсједник СзДС Драган Калинић изразио је очекиванје да ће кандидати ове странке у изборним јединицима три и пет  ући у Народну скупштину РС.  Према незваничним подацима, СРС РС неће прећи цензус за улазак у Народну скупштину РС, као ни ДП Драгана Чавића.

Према прелиминарним незваничним резултатима ЦИК за Представнички дом парламента БиХ у изборној јединици један у РС СНСД је добио 46,73 гласова, СДС 26,70, ПДП 5,05, ДНС 3,87 и ДП 3,56 одсто гласова. У изборној јединици два у РС СНСД је добио 45,07, СДС 26,39, ПДП 6,18 и СП 3,70 одсто гласова. У изборној једници три СНСД је добио 43,29 одсто гласова, СДС 33,46, ПДП 8,67 и СРС др Војсилав Шешељ 3,14 одсто гласова.

Воде Изетбеговић и Комшић

Према подацима ЦИК са 82,25 одсто обрађених гласова у ФБиХ кандидат СДA Бакир Изетбеговић побједио је у трци за бошњачког члана Предсједништва БиХ са 34,65 одсто гласова. Други је кандидат Странке за бољу будућност Фахрудин Радончић са 30,26 одсто освојених гласова, а трећи кандидат СБиХ Харис Силајџић 25,23 одсто.

Кандидат СДA за члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је остварио очекивано добар резултат на изборима.

- Добро смо радили и то је и дало овакав резултат - рекао је Избетбеговић.

Прелиминарни резултати ЦИК-а БиХ кажу да је за хрватског члана Предсједништва БиХ побједио кандидат СДП-а Жељко Комшић 59,07 одсто гласова. Слиједи кандидат ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто са 20,65 одсто, кандидат ХДЗ-а 1990. Мартин Рагуж 11,36 одсто.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изразио је жаљење што бошњачки народ овог пута није препознао кључну поруку хрватског народа и што је себи допустио да изабере хрватског члана Предсједништва БиХ.

Човић је рекао да у и ови избори у којима су Бошњаци бирали хрватског члана Предсједништва БиХ да је неопходно стварање хрватског ентитета.

- Комшић није хрватски члан. Бошњачки народ је овим послао лошу поруку БиХ. Ми морамо изборити федералну јединицу са хрватском већином и сједиштем у Мостару и то ће бити до локалних избора. БиХ не може преживјети ако ће бошњачки народ бирати у име хрватког, рекао је Човић.

Шеф Изборног штаба СДП-а БиХ Дамир Хаџић рекао је да "увјерљива побједа Комшића врло јасна порука да су грађани у БиХ изазбрали предсједника БиХ".

- СДП БиХ има обавезу да прави нову и модерну БиХ која ће заснивати своје вриједности на ЗAВНОБиХ-у, рекао је Хаџић.

Слично је говорио и лидер те странке Златко Лагумџија, који је рекао да је ово "највећа побједа СДП-а од 1945."

Према прелиминарним резултатима ЦИК за парламент БиХ највише гласова имају СДA, СДП и Савез за бољу будућност. ХДЗ БиХ је најјачи у двије изборне јединице са хрватском већином. СНСД је добио 18,49 одсто гласова у једној изборној јединици. 

Према посљедњим подацима ЦИК-а у РС је гласало 55,64 одсто регистрованих бирача. У ФБиХ је гласало 56,42 одсто, а у Брчко дистрикту 64,90 процената бирача.

- Већ је извјесно да је овај одзив највећи од 2002. од када постоји ЦИК-а, казала је предсједница ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић.

Она је истакла да је излазност у неким општинама износила око 80 одсто, у већини мјеста између 60 и 80 процената.  Хаџиабдићева је додала да није било значајнијих случајева кршенја изборног процеса. 

Обрад Кесић

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић рекао је да је Вашингтон прије избора очекивао да ће доћи до наглих промјена и у РС и у ФБиХ.

- Жеља Вашингтона је била да дође до промјена, надали су се да ће се опозиција у РС некако изборити, а касније да ће СНСД бар бити ослабљен и да ће морати да уђе у коалицију са неком странком која би више била расположена за сарадњу - рекао је Кесић.

Он је додао да би СAД вољеле да Златко Лагумџија дође на чело Савјета министара БиХ, те да су им уставне реформе најважније питање за које очекују да ће бити покренуте убрзо након формирања власти.

"СДС куповала гласове"

- СзДС располаже подацима да су представници СДС на подручју Зворника и Пала дијелили 50 КМ за један глас, као и онима који су прикуплјали те гласове, рекао је лидер те странке Драган Калинић.

Он је додао да је то податак о којем би требало да се сви побрину и запитају "одакле опозицији новац за подмиживанје бирача и за овакве активности".

ПДП је саопштио да је дошло до нерегуларности на бирачком мјесту Крупа на Врбасу, гдје је наводно излазност била 98 одсто, а гласачи су гласали за СНСД у великом проценту. СНСД је одбацио те наводе истичући да су сви чланови изборне комисије у том мјесту потписали записник да су избори били регуларни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана