Специјални статус за Источно Сарајево

Ж. Д.
Специјални статус за Источно Сарајево

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Град Источно Сарајево треба да добије специјални статус у Републици Српској, рекао је у уторак увече на трибини у Источном Сарајеву кандидат Савеза за демократску Српску за предсједника РС Драган Калинић.

Он је истакао да ће борба за то бити одлучна.

- Послије могуће одлуке да се Бањалука прогласи главним градом, сматрамо да у Источном Сарајеву треба да се нађу многе институције од републичког значаја, али и институције које се сада налазе у федералном Сарајеву. То би снажно допринијело развоју овог дијела РС - рекао је Калинић.

Он сматра да је источни дио РС занемарен.

- Овдје су велики Универзитетски и Клинички центар и то се не може занемаривати - казао је Калинић истичући да ће СзДС, ако постане дио власти послије избора, учинити све да на овим просторима задржи младе људи и да им обезбиједи нормалан живот.

Калинић је казао да ће се залагати да Источно Сарајево постане бољи дио РС, као што је РС бољи дио БиХ.

Кандидат СзДС-а за српског члана Предсједништва БиХ Рајко Паповић је казао да Источно Сарајево “никада неће бити дио неког фантомског дистрикта” како то замишљају неки бошњачки, али и српски представници политичких партија.

- Источно Сарајево треба да буде административни центар свих представника РС у заједничким институцијама власти. Наш циљ је да Источно Сарајево буде и сједиште дијела заједничких институција које се сада налазе у другом ентитету и да се у тим институцијама запошљавају људи из Источног Сарајева који ће свој порез уплаћивати у РС, а не као сада у буџет Федерације БиХ - рекао је Паповић.

Он је нагласио да је спреман да разговара о свим питањима од заједничког интереса за сва три народа у БиХ, али да неће разговарати о преносу надлежности РС, о промјени Устава и другим “отвореним питањима” која штете интересима РС и српског народа.

Носилац листе СзДС-а за НСРС из изборне јединице пет Славко Ждрале рекао је да ће се залагати за развој Источног Сарајева, града који се од 1996. године “нашао у незавидној позицији”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана