СП на бранику пет општина: Најбољи кандидати за бољу Српску

Закупљен простор
СП на бранику пет општина: Најбољи кандидати за бољу Српску

БАЊАЛУКА - Социјалистичка партија има пет кандидата за начелнике општина који су у својим локалним заједницама добили озбиљну подршку за реализацију својих политичких платформи.

Оно што је заједничко Денису Стевановићу, Браниславу Ђокићу, Сими Стакићу, Срђену Петковићу и Гојку Кличковићу јесте енергија, воља и јасна визија како да задрже младе, ријеше инфраструктурна питања и учине живот квалитетнијим за све грађане. Свјесни да мале и мање развијене локалне заједнице губе становништво, кроз своје платформе спремни су на иновативнији и конкретнији, другачији приступ локалном привредном развоју, који би био гарант преокрета живота у овим локалним заједницама у позитивном смјеру.

Градити Станаре

Денис Стевановић у Станарима предводи групу сјајних, младих људи који системски раде на планском креирању услова за останак младих у општини и то је за њих већ дуже вријеме један од највећих приоритета.

- Намјеравамо додатно да измијенимо и допунимо правилнике за субвенције за младе брачне парове, као и да креирамо нове подстицајне методе за куповину и изградњу стамбеног простора. Поред младих, увешћемо олакшице и за друге категорије становништва и то кроз помоћ приликом плаћања грађевинских дозвола, пројеката за изградњу, прикључака или повећања износа субвенција. Ово су све политике које је креирао тим младих људи који жели да остане у Станарима и да овдје гради будућност. Такође, измјенама постојећих и доношењем нових правилника, изборићемо се за праведније критеријуме за додјелу ђачких и студентских стипендија, као и пољопривредних подстицаја, а у потпуности ћемо реализовати и омогућити правовремено спровођење одлуке о правима бораца - истакао је Стевановић.

Инфраструктура је једна од најбитнијих сфера за коју сматрају да мора боље и брже да се развија.

- Станари би у наредном периоду требало да имају спортску дворану, у потпуности уређен стадион, изграђен административни центар, враћене тротоаре и улице у првобитно стање, а наша села ријешену путну инфраструктуру, адекватно снабдијевање електричном енергијом и водовод. Пројекат водовода јесте вјероватно најзначајнији за становнике наше општине, а план је да припадницима одређених категорија становништва омогућимо нижу цијену прикључка од постојеће. Поред тога, радићемо на реорганизацији јавног сектора, изради регулационог плана, а планирамо и значајно интензивирање сарадње са другим локалним заједницама и републичким институцијама, као и са “малим привредницима” који раде на подручју општине Станари и посебно обезбјеђивање нових инвестиција - појаснио је кандидат за начелника Денис Стевановић, који је претходне четири године кроз улогу предсједника Скупштине у једној од најмлађих локалних заједница активно радио на унапређењу и расту животног стандарда својих суграђана.

Угљевику потребне промјене

Кандидат за начелника Угљевика Бранислав Ђокић поручује да је његов план да окупи тим који ће у свим областима дати много већи допринос и донијети добре резултате, а не да гради политичку каријеру.

A person standing in front of a crowd of peopleDescription automatically generated

- Грађанима Угљевика је неопходан помак набоље, неопходни су нам добри резултати, нови приходи и деполитизована извршна власт коју чине стручни и одговорни људи. Као неко ко је рођен, живи и ради у Угљевику, чија дјеца живе у Угљевику, осјећам одговорност да мијењам ствари набоље, јер још четири године оваквог стања би било погубно за нашу локалну заједницу - поручио је Ђокић.

Ситуација о питању будућности Угљевика је прилично изазовна, додаје Ђокић.

- Млади нам одлазе, немамо никакве нове вриједности, људи одјављују пребивалиште и одлазе у средине које улажу у развој. Не крећемо се у добром правцу и то је уједно и мотив због чега сам одлучио да се кандидујем, јер уколико желимо да живимо у Угљевику неопходан нам је привредни развој и привлачење инвестиција. Тренутна ситуација је изузетно лоша, а не желим ни да размишљам шта би се десило ако бисмо наставили овако као до сада. Привреда је на веома ниским гранама и то мора да се мијења. Да не живим и да ми дјеца не живе овдје, не бих се кандидовао. Рекао бих, људи препуштам то другом. Међутим, морамо да мислимо о  будућности свих нас и то је један од мотива због којих намјеравам да мијењам ствари - истакао је Ђокић.

Вријеме је за боље Пелагићево

Кандидат за начелника Пелагићева Симо Стакић истиче да ће стабилизацијом финансијске ситуације трајно рјешавати проблеме са привременом депонијом отпада, реализовати пројекат изградње вртића у Пелагићеву, трајно рјешавати проблеме са електромрежом на подручју општине те проблеме у раду амбуланте породичне медицине, али наставити и реализацију програма афирмације Пелагићева кроз лик и дјело Васе Пелагића.

- Листа онога што моји сарадници и ја намјеравамо још да урадимо у наредне четири године је заиста велика, а чине је још: обезбјеђење неопходних услова за опстанак, повратак и насељавање становништва кроз разне видове помоћи и подршке. Бавићемо се санацијом и гашењем привремене депоније отпада по пројекту који је раније урађен, ријешити проблем дивљих депонија, успоставити чврсти комунални ред и укупно јачање еколошке свијести међу грађанима, организовање функционалне службе за пољопривреду, изградња канализације на подручју МЗ Центар, изградња нове саобраћајнице у центру Пелагићева те омогућавање да се улица у самом центру по потреби претвара у пјешачку зону.  Градићемо још једну стамбено-пословну зграду и обезбиједити нове просторије за Полицијску станицу - истакао је Стакић.

Заслужујемо бољи Купрес!

Рјешавање питања снабдијевања водом и путне инфраструктуре те јачање сарадње са републичким институцијама и другим локалним заједницама са циљем унапређења туризма, заједно са осталим пројектима чине програм за бољи Купрес кандидата СП-а за начелника Купреса Срђена Петковића. Он позива грађане да подрже политике које за циљ имају развој и јачање ове локалне заједнице.

A group of people walking on a pathDescription automatically generated

- То су израда социјалне карте, ради пружања помоћи социјално угроженом становништву и особама треће животне доби или уличне расвјете, као и уређење путне инфраструктуре, која је један од предуслова укупног развоја. Планирано је уређење комплекса општинске администрације, те уређење спомен-собе и спомен-парка те обнављање бисте народног хероја Милоша Ждере и обнављање Споменика жртвама фашистичког терора из Другог свјетског рата, са већ урађеним спомеником борцима и цивилима Одбрамбено-отаџбинског рата. Трудили смо се да понудимо конкретна рјешења у свим областима и да пошаљемо поруку да Купрес може и мора боље. Наши људи овдје заслужују да живе боље и увјерен сам да ће 6. октобра изабрати политике које заступам и циљеве за које се борим - порука је Петковића.

Развој Крупе

Морамо да се боримо за развој и јачање наше локалне заједнице и да водимо рачуна о реалним потребама ово мало становништва које неће да иде са својих вјековних огњишта, поручио је кандидат СП-а за начелника општине Крупа на Уни, Гојко Кличковић. Снабдијевање електричном енергијом и уређење путне мреже јесу питања о којима, како истиче Кличковић, не може бити никаквих преговора.

A person standing in front of a large group of peopleDescription automatically generated

- Горући проблем јесте снабдијевање становништва електричном енергијом. Том питању приступићемо реално и разумно и имаћемо неки толерантан однос још шест мјесеци, а онда идемо на радикалније мјере и нулту толеранцију. Није нормално да већ 30 година није ријешен проблем са електричном енергијом. Већ у другој половини октобра морамо створити услове да наша општина има своје организационо одјељење или радну јединицу од осам до девет људи који ће бити смјештени у Доњем Дубовику и који ће бринути о одржавању на територији Подгрмеча. Када је ријеч о путевима, прво се морају завршити и израдити путеви који имају међуопштински карактер, а када су у питању локални и некатегорисани путеви, у наредне четири године мора бити асфалтиран сваки метар који спаја засеоке, дијелове заселака и велика пољопривредна газдинства, и то у складу са пројектном документацијом, уз уређење сваке саобраћајнице - истакао је Кличковић.

Ђокић: Другачији приступ

Предсједник СП-а Петар Ђокић најављује израду 64 различита привредна програма за општине Републике Српске.

Ово је тренутак, додаје он, у ком ће Социјалистичка партија у свим општинама и градовима, добити далеко већи број присталица, јер је претходних деценија дала свој допринос општем расту и развоју Републике Српске, како институционалном тако и економском. Оно на чему ове године инсистира и што ће бити политичка обавеза партије у наредне четири године јесте то да, заједно са локалном влашћу и Владом Републике Српске, спроведу реформу на начин да и општине преузму улогу носилаца стварања амбијента за сопствени привредни развој, а и да се у саму структуру Владе уведе посебан ресор за локални привредни развој.

- Потребан је другачији приступ привредном развоју локалних заједница. Неопходно је спровести реформу која би локалним заједницама дала далеко већу улогу и одговорност у планирању локалног привредног развоја. Сматрам, такође, да је потребно формирати посебан ресор за локални привредни развој у оквиру Министарства привреде и предузетништва или реформисати улогу Министарства локалне управе и самоуправе и додати му ресор локалног привредног развоја. Потребно је на локалном нивоу и на нивоу Владе именовати способне менаџере који ће креирати развојне политике и максимално се посветити новим инвестицијама. То значи да се морају израдити 64 различита привредна програма за општине Републике Српске и на тај начин ће се дефинисати кључне смјернице даљег живота и развоја таквих локалних заједница. Уколико би то постигли, ми бисмо могли да утичемо на негативну појаву која нас посебно брине, а то је миграција становништва - закључио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана