Смањена казна за Влада Сладоја

Срна
Смањена казна за Влада Сладоја

САРАЈЕВО- Одлучујући у поновљеном поступку по одлуци Апелационог одјељења Суда БиХ, Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ данас је Владу Сладоју, умјесто раније казне од 20.000 КМ за говор мржње изрекла казну од 15.000 КМ, док је ПДП-у, чији је кандидат за начелника Калиновика у то вријеме Сладоје био, потврдила казну од 3.000 КМ.

На сједници ЦИК-а речено је да је Суд БиХ, одлучујући по жалби ПДП-а и Сладоја, донио рјешење да је Комисија приликом доношења одлуке погрешно тумачила Изборни закон БиХ и изрекла казну вишу него што закон дозвољава, односно да је максималан износ који се за ово дјело може изрећи кандидату 15.000 КМ.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина била је против изрицања казне од 15.000 КМ наводећи да је приликом доношења прве одлуке о кажњавању Сладоја Комисија оцијенила да није могуће изрећи максималну казну од 30.000 КМ и изрекла казну од 20.000 КМ, односно нешто више од 66 одсто максималног износа.

"Зато мислим да би адекватна казна требало процентуално да одговара раније изреченој, што би износило 10.000 КМ, а не да одмјеравамо паушалне износе", рекла је Прутина.

Члан Комисије Жељко Бакалар става је да ЦИК није погријешио у одмјеравању санкције од 20.000 КМ, нити да је поступао произвољно.

"Суд је одлучујући указао да примат треба дати другом члану закона и мисли да је 15.000 КМ одговарајућа казна", додао је Бакалар.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић подржала је казну од 15.000 КМ, оцијенивши да је језик мржње нешто најопасније.

Сладоје је након прве казне ЦИК-а повукао кандидатуру за начелника Калиновика.

ЦИК је у поновљеном поступку на основу одлуке Апелационог одјељења Суда БиХ детаљније образложио одлуке у предмету кршења Изборног закона БиХ од странке СНСД и кандидата ове странке Миљана Јовичића за говор мржње, при чему су казне остале исте, односно СНСД је кажњен са 5.500, а Јовичић са 7.500 КМ.

ЦИК је данас у поступку поновљеном из формалноправних разлога потврдио раније изречену казну од 4.000 КМ СДС-у и по 3.000 КМ њеним члановима Милану Миличевићу и Милану Касаповићу за преурањену изборну кампању.

Приговор Општинског одбора СДА Бугојно да је кандидат СДП-а за начелника Бугојна Един Машић истовремено био и државни службеник, одбијен је као неоснован, уз оцјену да је именовани поступао у складу са Изборним законом БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана