Слободан Протић, предсједник Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке партије и шеф Главног изборног штаба СП-а: Социјалисти бију битку за живот достојан човјека

PR
Слободан Протић, предсједник Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке партије и шеф Главног изборног штаба СП-а: Социјалисти бију битку за живот достојан човјека

Локални избори за Социјалистичку партију су битка за живот достојан човјека, његово економско оснаживање и међусобну солидарност, с циљем напретка сваке локалне заједнице, каже предсједник Извршног одбора Главног одбора СП-а и шеф Главног изборног штаба ове странке Слободан Протић.

 

ГЛАС: Које су вриједности Социјалистичке партије, да послије 27 година и даље представља одговоран и утицајан политички субјект на поларизованој политичкој сцени Републике Српске и БиХ?

ПРОТИЋ: Вријеме формирања Социјалистичке партије обиљежила је еуфорија национализма на простору бивше Југославије, у политичкој моди су биле такозване националне партије које су и подијелиле југословенски простор са посљедицама изазваним ратним сукобима. И тада смо имали визију да је све што је еуфорично кратког даха, да идеје социјалистичких партија нису наставак комунистичке идеологије, већ размишљања за сљедећи вијек. Социјалистичка партија је готово три деценије истрајни чувар демократских вриједности у нашој земљи. Своју политику темељимо на постулатима општег добра, солидарности и међусобног уважавања. Они који су нас разумјели и данас нас разумију, досљедни су и подржавају нас.

ГЛАС: Ипак, неки из ваших редова имали су свој пут развоја социјалистичких идеја, што је кулминирало прољетос, какав је Ваш став о томе?

ПРОТИЋ: За Социјалистичку партију то је завршена прича. Све што чинимо у животу, чинимо са добром намјером, али некад се не заврши на начин како смо то замишљали. Мала коинциденција са епидемијом вируса “ковид 19” и партијског иредентизма који је задесио Социјалистичку партију. Обје епидемије почеле су у исто вријеме, мислим да ће се завршити у исто вријеме, послије 15. новембра.

ГЛАС: Данас је медијски простор Републике Српске и БиХ контаминиран изборном кампањом за локалне изборе који ће бити одржани 15. новембра. Шта избори представљају за Вашу партију?

ПРОТИЋ: Локални избори за Социјалистичку партију су битка за живот достојан човјека, његово економско оснаживање и међусобну солидарност, с циљем напретка сваке локалне заједнице. Избори су увијек провјера вјеродостојности испричаних прича у међуизборном периоду.  За разлику од изборних актера који су грађанима причали и данас причају бајке у изборној кампањи, приче Социјалистичке партије биле су и остале прозне. У књижевности проза може бити лијепа, али не због начина на који је писана, него због онога што је речено. Иза наших прича стоје наша дјела на којима су заснована и наша изборна обећања.

ГЛАС: Да ли је Социјалистичка партија спремно ушла у изборну кампању?

ПРОТИЋ: Припреме за изборну кампању Социјалистичке партије почеле су послије локалних избора 2016. године. На основу наших предности, али и слабости, политичког и економског амбијента и утицаја нових и старих изборних актера, градили смо и дограђивали пут до зацртаног изборног циља, нашу стратегију изборне кампање, коју је Социјалистичка партија усвојила почетком септембра.

ГЛАС: Ви сте први оперативац партије, која су Ваша задужења у изборној кампањи?

ПРОТИЋ: За предсједника Извршног одбора, првог оперативца партије обично кажу да је “владар у сјенци”, који осмишљава живот партије па и изборну кампању. Наравно, ја тако не посматрам партијски живот па и изборну кампању. Партија има руководеће органе. У овој изборној кампањи на челу сам изборног штаба, органа партије који осмишљава и руководи изборном кампањом. Структура изборног штаба у организационом смислу и људским потенцијалима увијек је спремна да одговори изазовима које нуди изборна кампања.

ГЛАС: Ви сте онда најинформисанији да нас упутите у изборну кампању Социјалистичке партије?

ПРОТИЋ: Прихватићу вашу тврдњу да сам најинформисанији, али предсједник партије је најодговорнији, изборни штаб је прије свега стручно тијело које руководи изборном кампањом.

ГЛАС: Шта Социјалистичку партију разликује од других политичких актера?

ПРОТИЋ: Праћење рада и анализа рада политичких конкурената је један од елемената у креирању наше изборне стратегије. На ову изборну пијацу у Републици Српској и БиХ, Социјалистичка партија је изнијела свој изборни програм, који се разликује од конкуренције и није програм добрих жеља и удварања бирачима, већ реалност која осликава могућност и потребе грађана.

ГЛАС: Рекли сте да изборни програм за локалне изборе осликава могућности и потребе локалних заједница, на чему се Ваша тврдња заснива?

ПРОТИЋ: На почетку сам истакао да је наша изборна кампања почела послије завршених локалних избора прије четири године. Прије двије године Социјалистичка партија је одржала осми Конгрес партије, на коме је усвојен стратешки документ Програмски принципи, који нуди одговоре и нова рјешења за најважнија питања опстанка и развоја нашег народа и државе у 21. вијеку. За развој локалних заједница изградили смо Концепт одрживог развоја и представља нову стратегију и филозофију друштвеног развоја, којег смо назвали Манифест Социјалистичке партије.

ГЛАС: Ријеч “Манифест” асоцира на нека друга времена, шта представља за Социјалистичку партију?

ПРОТИЋ: Изборни програм за сваку нашу општину заснован је на темељној анализи стања и могућности. Ми смо то препознали и дали смјернице кроз Манифест Социјалистичке партије. Сваки локални програм заснован је на Манифесту Социјалистичке партије, визије развоја локалних самоуправа у Републици Српској и БиХ, која грађанима нуди већи степен учешћа у одлучивању о стратешким, али и егзистенцијалним питањима. Желимо да наши грађани у својој заједници живе достојанствено од свог рада, остварујући своје животне потребе кроз функционалне локалне институције, засноване на владавини права.

ГЛАС: По чему се још, осим изборног програма, Социјалистичка партија разликује од изборне конкуренције?

ПРОТИЋ: Поред изборног програма који нас разликује од конкуренције, ту су средства и начин представљања изборне кампање, изборној јавности, у условима епидемиолошке ситуације изазване вирусом “ковид 19”. Наш рекламни материјал који представља Социјалистичку партију и њене кандидате на изборима разликује се по креацији, изразу, савремености, модерности, али са традиционалним препознатљивим обиљежјима са којима се идентификујемо посљедње три деценије. Наш рекламни материјал има и употребну вриједност. Ми својим материјалом не трајемо животом лептира, временом хода између двије канте за отпатке, наш материјал представља визију и радо је прихваћен од грађана, на шта смо поносни.

ГЛАС: Ваш изборни слоган се разликује од слогана осталих изборних такмаца, коју поруку шаљете гласачима?

ПРОТИЋ: Наш изборни слоган је “Ударнички”, разликује се јер не нуди, него позива и подстиче. Социјалистичка партија позива грађане Републике Српске и БиХ да наставимо заједничку борбу за поштовање људских права, без прављења разлике по основу пола, старости, занимања, имовинског стања, националног, вјерског или било ког другог поријекла или обиљежја. Коју желимо да заједно градимо као савремену, демократску, правну, економски просперитетну, слободну, социјално праведну снажну државу, и друштво у њој.

ГЛАС: Шта Социјалистичка партија очекује од предстојећих избора?

ПРОТИЋ: Побједу, испуњење постављених циљева Социјалистичке партије.

ГЛАС: На чему темељите такву оптимистичку тврдњу?

ПРОТИЋ: Већ сам у одговорима више пута истакао ријеч “визија”. Социјалистичка партија се није уклопила у босанскохерцеговачке врлети гдје се од букве, ако је неко већ није посјекао, не види даље. Савремени свијет неминовно мора да трансформише либерални капитализам, и то ништа мање него у - социјализам, како тврде критичари ове намјере. Ко нас на вријеме схвати и придружи нам се, дуже ће трајати!

ГЛАС: Ваша порука гласачима?

ПРОТИЋ: На изборима се рјешава наша судбина. Република Српска није угрожена од других народа, већ од лоших српских политичара. Ударнички!

ПР

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана