Слободан Наградић: Више економије, а мање политике

Вања Штрбац
Слободан Наградић: Више економије, а мање политике

Наша највиша вриједност је мир. Само тамо гдје има политичке стабилности има и економског развоја. Ниједна страна инвестиција неће доћи у Републику Српску ако нема политичке стабилности.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе Партије демократског прогреса за Представнички дом Парламента БиХ у изборној јединици један Слободан Наградић.

* ГЛАС: Каква су Ваша очекивања? Какве резултате и излазност бирача очекујете?

НАГРАДИЋ: Очекујем да се промијени власт и да се стабилизују политичке прилике у РС и БиХ, да се коначно тежиште јавних расправа са "суве" политике пребаци на терен економије и развоја и да грађанима у идуће четири године, макар за неки промил буде боље него данас. Грађани су многим потезима актуелне власти дестимулисани, тако да не очекујем већу излазност на изборе. Један од задатака свих политичких актера требало би да буде стимулација и позив бирачима да изађу на изборе, да макар половина бирачког тијела да легитимитет будућим властима. Очекујем довољно гласова за пролаз у Парламент БиХ.

* ГЛАС: Да ли су РС потребне промјене?

НАГРАДИЋ: Начин обављања власти од стране њихових носилаца показао је да се пред крај четворогодишњег мандата легитимитет власти излиже, да оне постају несигурније. У том погледу је добро да дође до промјена, до редизајнирања владајућих гарнитура у будућем периоду. Чак и да је ПДП на власти, мислим да би било потребно да се послије четири године то мало промијени. Превише живимо од политике, а премало од економије и зато мислим да је потребно да дође до промјене. Није реално обећати да ће се повећати плате, да ће се смањити незапосленост у неком великом броју, али у некој мањој мјери, то је могуће, ако се спроведу неки пројекти опозиције.

* ГЛАС: Шта бирачима нудите Ви и Ваша странка?

НАГРАДИЋ: ПДП има мјере за побољшање живота у пет области. Ријеч је о економији са тежиштем на запошљавању, образовању, здравству, пензијама и социјалној заштити и пољопривреди и селу. Мислимо да је у тих пет области могуће учинити неке позитивне помаке.

* ГЛАС: Ако будете изабрани, чиме ћете се прво позабавити?

НАГРАДИЋ: Наша највиша вриједност је мир. Само тамо гдје има политичке стабилности има и економског развоја. Ниједна страна инвестиција неће доћи у РС ако нема политичке стабилности. Зато ћемо се залагати за очување Дејтонског мировног споразума, по коме је БиХ конструисана од два ентитета. То можда није идеално, али је тренутно најбоље рјешење. Превише је политичких опција које настоје то да промијене и оних које би да укину ентитете. Ми мислимо да је то нереално и неповољно за овакву БиХ.

Представљаћу српски народ

* ГЛАС: Како оцјењујете противничке кандидате?

НАГРАДИЋ: Не спадам у оне политичаре који своју позицију граде на негацији позиција других. Кандидати су такви какви јесу, има ту људи који и знају и могу да одговоре улози посланика. Међу кандидатима има и оних који тешко да заслужују да буду и предсједници кућних савјета, али у сваком случају има довољно оних који то заиста заслужују. Ако будем изабран, заједно са њима имам намјеру да представљам српски народ и РС у институцијама БиХ, а интерес РС је да сваким даном све више јача. Ко год оде тамо са мишљу да сам може много тога промијенити, на погрешном је путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана