Слободан Мрдић: Један потез не може ријешити све проблеме

Ратомир Мијановић
Слободан Мрдић: Један потез не може ријешити све проблеме

Предстојећи избори изузетно су значајни за Републику Српску и њене грађане, јер је укупна политичка ситуација у БиХ, па онда и у РС веома сложена, у првом реду због покушаја да се одређена рјешења дефинисана Дејтонским мировним споразумом једнострано мијењају кроз уставне промјене.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе Социјалистичке партије и Партије уједињених пензионера за Народну скупштину РС у изборној јединици шест Слободан Мрдић.

* ГЛAС: Шта нудите бирачима? Чиме ћете привући њихове гласове?

МРДИЋ: СП није нова партија. Понудили смо кандидате који могу, знају и хоће да одговоре изазову и терету времена који стоји пред нама и друштву у цјелини. Зато ће грађани гласати за СП. У свом програму нудимо борбу за обезбјеђење права човјека на слободу, једнакост, сигурност, својину, стваралаштво и отпор сваком облику угњетавања, успостављање ефикасне и рационалне државне управе и независног судства, борбу против криминала, корупције, незаконитог рада и злоупотребе и законско регулисање одузимања нелегално стечене имовине.

* ГЛAС: Колико су предстојећи избори значајни за РС и њене становнике?

МРДИЋ: Сматрам да су предстојећи избори изузетно значајни за РС и њене грађане, јер је укупна политичка ситуација у БиХ, па онда и у РС веома сложена, у првом реду због покушаја да се одређена рјешења дефинисана Дејтонским мировним споразумом једнострано мијењају кроз уставне промјене. Уз то, економска ситуација је изузетно неповољна, са високом стопом незапослености, великим бројем становништва у стању социјалне потребе, са тенденцијом погоршања, са пензијама које не обезбјеђују често ни основне потребе њиховим корисницима. Објективно, имајући у виду свјетску економску кризу и недостатак јаснијег плана развоја привреде за идућих, барем, пет година, не очекујем да ће се стање побољшати, шта више у сљедеће двије до три године можемо очекивати даљи пад стандарда.

* ГЛAС: Шта ће бити Ваш први потез ако побиједите на изборима?

МРДИЋ: Наша коалиција ће, увјерен сам, побиједити. Међутим, у овако сложеним и тешким условима какви су код нас, па и нашем окружењу, нема тог једног потеза који би донио рјешење и разријешио све проблеме. Сматрам да постоји цијели сет активности које се морају спровести како би се зауставио пад и кренуло у опоравак. Предност бих дао економском развоју, борби против криминала и функционисању државе и њених институција у пуном капацитету и афирмисању струке и знања. У сфери економије направићемо петогодишњи план развоја привреде, користећи природне претпоставке и ресурсе које имамо, а који нису мали. У том плану, значајно мјесто имаће и остаци разрушене привреде и предузећа која су приватизована и препуштена, у највише случајева, уништавању.

Гласови

* ГЛAС: Колико гласова бирача очекујете?

МРДИЋ: План нам је и циљ да свака изборна јединица за НСРС обезбиједи најмање по једног нашег посланика, што значи да бисмо имали шест посланика у НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана