Шаровић: Ограничавање броја посматрача - кршење изборног права

Срна
Шаровић: Ограничавање броја посматрача - кршење изборног права

БАЊАЛУКА - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је намјера да се ограничи број посматрача на дан локалних избора, 15. новембра, како би била поштована препорука здравствених органа, оспоравање изборног права, истакавши да је то драстично кршење Изборног закона БиХ и да може да утиче на регуларност изборног процеса.

"СДС је упутио протест Централној избоној комисији /ЦИК/, захтијевајући да општинске изборне комисије обезбиједе на бирачком мјесту адекватан простор који ће омогућити присуство сваког посматрача који је верификован од општинске изборне комисије, односно предложен од сваке политичке организације. У супротном, мислим да ће настати прави хаос", рекао је Шаровић новинарима у Бањалуци прије почетка сједнице Предсједништва СДС-а.

Према његовим ријечима, ово је један од најдрастичнијих примјера кршења изборног права да свака политичка опција мора да има свог посматрача на бирачком мјесту, те кршења права на надзор над изборним процесом.

Шаровић вјерује да ће ЦИК препознати овај проблем и да ће инструкција из јула бити измијењена јер је њом општинска изборна комисија практично овлаштена да одреди који посматрачи које политичке опције могу да буду у просторији гдје се обавља гласање или да то право имају они који први дођу на отварање бирачких мјеста што је, сматра он, скандалозно.

"Може да се деси на да изборни дан због ограниченог простора право да присуствује изборном процесу на изборном мјесту има само једна политичка опција и да захваљујући томе што има предност или већину у општинским изборним комисијама за себе обезбиједи право да има само своје посматраче, а да неке друге политичке опције, уљкучујући и СДС, не могу да остваре право и могућност надгледања изборног процеса путем посматрача", рекао је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана