Република Српска изабрала

Жељка Добрић
Република Српска изабрала

БAЊAЛУКA - У Републици Српској јуче до 15 часова гласало је 35,78 одсто уписаних у бирачке спискове, што је нешто већа излазност него што је до истог времена била на прошлим изборима.

У ФБиХ до истог времена гласало је 35,49 одсто, а у Брчко дистрикту 42,40 одсто,

- На свим бирачким мјестима били су чланови ЦИК-а који су примијетили велику заинтересованост грађана да гласају -  рекла је предсједник Централне изборне комисије Ирена Хаџиабдић.

Објаснила је да је на протеклим локалним изборима до 15 часова излазност била између 36 и 50 одсто на нивоу општина, а да је до краја гласања била већа само за пет одсто.

Хаџиабдићева је на конференцији за новинаре, одржаној у Главном центру за бројање гласачких листића у "Зетри" у Сарајеву, рекла да је у највећем броју општина гласало близу 40 одсто бирача, док је у општинама Источни Мостар и Калиновик излазност била преко 60 одсто.

- На подручју општине Дринић јуче до 15 часова на изборе је изашао најмањи број бирача, и то 244 бирача, или 27,4 одсто од регистрованих, рекла је предсједница Општинске изборне комисије Вера Јовановић. Највише бирача, и то 62 одсто гласало је у општини Калиновик.

На подручју града Бањалука до 15 часова гласало је 36 одсто бирача од укупног бирачког тијела.  

На подручју Федерације БиХ најмања излазност је забиљежена у Тузли 13 одсто до 15 часова.

Република Српска

Кандидат СНСД-а за предсједника РС Милорад Додик, који по истраживањима јавног мњења има убједљиве шансе за побједу, казао је да изборни процес и легитимитет избора чувају статус РС и могу да предодреде њен статус у будућности.

- Сигуран сам да већина људи сматра да РС треба ојачати субјективитет, суверенитет и статус - рекао је Додик новинарима у Лакташима на свом гласачком мјесту.

Додао је и то да историја, али и ароганција међународне заједнице спречавају да БиХ буде права држава.

Додик је оцијенио да је БиХ апсурдна земља, без компромиса унутар ње и поручио да БиХ мора наћи унутрашњи баланс, јер ће у супротном преостати опција мирног разлаза.

Његов страначки колега, кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, који према истраживањима јавности има веће шансе од свог ривала из коалиције "Заједно за Српску"  Младена Иванића, изјавио је да очекује да ће грађани изабрати праве кандидате и да ће то бити корак у срећнију будућност свих.

- Ово је свечаност и дан наде за све у РС. Избори су важан дан за сваког грађанина, јер одлучују о својој судбини и о судбини других, бирајући оне који ће их представљати у идуће четири године - поручио је Радмановић.

Кандидат коалиције "Заједно за Српску" за предсједника РС Огњен Тадић рекао је да вјерује у побједу.

- Вјерујем у побједе кандидата коалиције. Aко будем изабран за предсједника РС спреман сам да сарађујем са свим политичким странкама у РС и да не дијелим људе по политичкој припадности - изјавио је Тадић.

Кандидат коалиције "Заједно за Српску" за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће његова Партија демократског прогреса на изборима остварити најбољи изборни резултат од свог оснивања и да ће побиједити.

Носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је да на изборима очекује једну од највећих побједа СНСД-а до сада, што ће бити велика обавеза за њено руководство у сљедеће четири године.

- За мене је битно да је предизборна кампања протекла у демократској и коректној атмосфери - поручио је Шпирић.

Он је рекао да ће идуће четири године представљати тежак изазов за све кадрове странке, али да је убијеђен да ће СНСД испунити своја предизборна обећања.

Носилац листе СНСД-а за Народну скупштину РС у изборној јединици два Игор Радојичић рекао је да су избори највеће оружје у рукама народа и избор пута којим ће се ићи у будућим годинама.

- Они који буду изабрани данас имаће обавезу да преузму домаће институције у домаће руке, јер међународна заједница не може више одлучивати о нашим пословима -  изјавио је Радојичић.

Кандидат Савеза за демократску Српску (СзДС) за предсједника РС Драган Калинић изјавио је да ће грађани гласом за ову странку изабрати људе који ће "темељито промијенити тренутно веома лошу социјално-економску ситуацију".

Кандидат ДНС-а за НСРС Марко Павић обавио је своју грађанску дужност и гласао на изборном мјесту у ОШ "Бранко Ћопић".  

-  Треба изабрати људе који су одговорни, који имају знање да воде Републику Српску и да спроведу Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ - казао је Павић.

Кандидат СП-а за НСРС Петар Ђокић вјерује да ће ови избори показати да је БиХ демократско и политички зрело друштво и да развој демократије може бити настављен. Он је рекао да очекује да ће се послије избора коначно, с много већом енергијом, приступити рјешавању проблема огромног броја обесправљених грађана.

Кандидат Савеза за демократску Српску (СзДС) за члана Предсједништва БиХ Рајко Паповић изразио је очекивање да ће на овим изборима побиједити демократија, неометана и слободна воља грађана, као бирача и креатора своје судбине.

Федерација БиХ

Кандидат Странке за БиХ за бошњачког члана Предсједништва БиХ Харис Силајџић рекао је да ће приоритет у његовом будућем раду, ако буде изабран, бити привредни развој БиХ.

- Aко будемо инсистирали на јачању привреде кроз инвестиције и завршимо оно што смо започели, биће добро. Тај процес треба наставити. Само инвестицијама можемо обезбиједити радна мјеста - рекао је Силајџић новинарима у Сарајеву.

По мишљењу кандидата СДA за Предсједништво БиХ Бакира Изетбеговића, стабилизација односа на Балкану је неопходна.

- Треба стабилизовати односе на Балкану. Србија је комшијска земља, без обзира на најновију историју, ваља поправљати односе. Само, мораћемо имати саговорнике на бази равноправних, значи пропорционалних односа - одговорио је син оснивача СДA Aлије Изетбеговића на исто питање.

Кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ Фахрудин Радончић, нова личност на политичкој сцени ФБиХ, за чију странку оцјењују да ће "помрсити конце" већ познатим политичким групацијама, рекао је да ће ако побиједи "једноставно радити свој посао".

- Правићу бољу и успјешнију БиХ - казао је он.

Кандидат ХДЗ-а БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ Борјана Кришто изразила је увјерење да ће се бирачи одлучити за ону странку и кандидате који ће БиХ водити напријед, истичући да ће БиХ имати перспективу и будућност само ако буде изграђена на принципу апсолутне равноправности њених народа и грађана.

- Само тако уређена БиХ може обезбиједити просперитет, те привредну, политичку и правну безбједност - изјавила је Кришто.

Она је додала да дан избора није само право, већ и одговорност и обавеза сваког грађанина, пунољетног Хрвата и Хрватице.

- Посије ових избора очекујемо преуређење БиХ и то је најважније питање у овом тренутку. Те чињенице треба да буду свјесни сви Хрвати, јер је ријеч о опстанку хрватског народа на овом простору - истакла је Кришто.

Кандидат Хрватске коалиције ХДЗ 1990-ХСП за хрватског члана Предсједништва БиХ Мартин Рагуж вјерује да је заслужио повјерење људи које, како каже, неће изневјерити.

Кандидат СДП-а БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ  Жељко Комшић рекао је да сматра да су претходне четири године бачене у вјетар и да због тога очекује од грађана БиХ да изаберу друге представнике у власт. Комшић је био члан Предсједништва БиХ и протекле четири године. 

Предсједник Централне изборне комисије Украјине који је у својству посматрача обишао нека бирачка мјеста и изборне штабове у БиХ Владиним Шаповал рекао је да је био на изборима у 13 земаља и да су његове импресије задовољавајуће, те да се избори у БиХ могу окарактерисати као демократски.

На 68 гласачких мјеста забиљежена су незнатна кашњења при отварању бирачких мјеста од пет до 15 минута, а једино значајније кашњење било је у општини Зворник, на гласачком мјесту у Табанцима, гдје је кашњење износило два часа.

У општини Мркоњић Град бирачко мјесто у Основној школи "Иван Горан Ковачић" отворено је са закашњењем од двадесет минута, пошто школски домар није дошао на вријеме да отвори школу. У Бањалуци је отварање једног од гласачких мјеста каснило јер је предсједница заборавила да понесе један од пакета са гласачким листићима које је требало да чува преко ноћи.

Прелиминарни резултати избора за Предсједништво БиХ требало је да буду саопштени синоћ око 23 часа, а за Парламент БиХ један сат иза поноћи. Ово издање "Гласа Српске" раније је затворено и одштампано.  

Кузмановић

Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да очекује да ће послије избора РС добити додатни легитимитет и легалитет и да ће они коју буду изабрани - бити на бранику њене самосталности и напретка.

- Послије избора још више се морамо посветити развоју економије, образовања и другим питањима која су од животног интереса за грађане БиХ - рекао је Кузмановић.

Приговори

ЦИК је јуче примила пет приговора за кршење изборне тишине, од којих је један из надлежности општинске изборне комисије. Приговори се односе на подјелу пропагандног материјала и летака у којима се врши утицај на бираче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана