Рајко Паповић: Штитићу виталне интересе Српске

Жељка Добрић
Рајко Паповић: Штитићу виталне интересе Српске

Ко год од нас из Републике Српске уђе у Предсједништво БиХ суочава се са сталном могућношћу да буде прегласан, али и са пријеком потребом да чешће користи уставну могућност улагања вета, односно института заштите виталног интереса ентитета који представља.

Нагласио је то у интервјуу "Гласу Српске" кандидат Савеза за демократску Српску за српског члана Предсједништва БиХ Рајко Паповић.

- Зато јесте суштински битно да српски члан Предсједништва БиХ блиско сарађује са институцијама РС - додао је Паповић.

* ГЛAС: Каква су очекивања од предстојећих избора? Шта ће они значити за становнике РС?

ПAПОВИЋ: Не треба очекивати велике промјене, па и кад је ријеч о саставу Предсједништва БиХ. Свјестан сам чињенице да су шансе да будем изабран на позицију српског члана Предсједништва мање у односу на моја два ривала, који су кандидати коалиција, али ћу се борити за сваки појединачни глас. Сигурни смо да ћемо у блиској будућности постати значајан фактор на политичкој сцени РС и БиХ. Надам се да ће становници РС да добију стабилну власт и стабилне институције, спремне и способне да издрже све будуће политичке притиске на РС, и извана, и изнутра. Ко год од нас из РС уђе у Предсједништво БиХ суочава се са сталном могућношћу да буде прегласан, али и са пријеком потребом да чешће користи уставну могућност улагања вета, односно института заштите виталног интереса ентитета који представља. Зато јесте суштински битно да српски члан Предсједништва БиХ блиско сарађује са институцијама РС, да с њима свакодневно комуницира. Само тако може да одбрани интересе српског народа и РС у Сарајеву, што му и јесте дужност и уставна обавеза.

* ГЛAС: Шта ћете прво урадити ако побиједите на изборима?

ПAПОВИЋ: Тражићу да се обави озбиљно "провјетравање" у Министарству иностраних послова БиХ, да се види ко је како радио, ко је колико новца и у које сврхе потрошио. Таква дипломатија, ако се оно што је Свен Aлкалај радио уопште може тако назвати, највише је штете нанијела интересима српског народа, против ког се, по налозима Хариса Силајџића, лобирало на свим странама свијета.

* ГЛAС: Како процјењујете шансе Ваших ривала?

ПAПОВИЋ: Чињеница је да се Младен Иванић није прославио на позицији шефа дипломатије, баш као што је чињеница да су се и Харис Силајџић и Жељко Комшић у посљедње вријеме толико осилили да се такво њихово понашање мора хитно предуприједити или спријечити уставним механизмима који су на располагању српском члану Предсједништва БиХ.

* ГЛAС: Зашто да грађани гласају за Вас и Вашу политичку странку? Шта им нудите у свом програму?

ПAПОВИЋ: Зато што је у фокусу политичког програма СзДС-а битка за интересе обичног човјека, који живи на рубу егзистенције. СзДС има сјајну и стручно урађену предизборну платформу. У основи политичког програма јесте очување РС у оквирима Дејтона, боља сарадња са Србијом, европски пут, али не по цијену губљења националног идентитета и надлежности РС. Економско-социјални сегмент платформе још је обимнији и садржи конкретна рјешења.

Херцеговина

* ГЛAС: Гарантујете ли да ћете испунити обећано?

ПAПОВИЋ: Ми у Херцеговини, већ вијековима држимо до дате ријечи. С тим у вези, штета је што је укинут онај дио заклетве који су, својевремено, у Народној скупштини РС изговарали и посланици и чланови Владе: Како радио, онако ми Бог помогао!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана