Радмила Трбојевић: Приоритет очување Дејтонског споразума

Свјетлана Тадић
Радмила Трбојевић: Приоритет очување Дејтонског споразума

Приоритети Српске демократске странке су очување Дејтонског мировног споразума, јачање институција Републике Српске, поштивање воље народа када је ријеч о уласку у NATO и враћање пренесених надлежности на РС.

Изјавила је то у интервјуу "Гласу Српске" носилац листе СДС-а за Народну скупштину РС у изборној јединици 2 Радмила Трбојевић.

* ГЛAС: Мислите ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима? Колико њих ће, према Вашим процјенама, гласати за СДС?

ТРБОЈЕВИЋ: Позивамо грађане да изађу на изборе у што већем броју. За мене, као кандидата за НСРС гласаће они који желе промјене, колеге професори, жене које знају да им нисам конкуренција него подршка, људи који ме лично познају и цијене као човјека. Избори ће грађанима донијети промјену. Потребно је покренути нову политику која гласи "Држава народу, а не држава партији". Влада РС треба да буде сервис Скупштине. Министри да буду домаћини, а не расипници.

* ГЛAС: Шта ћете прво да урадите ако будете у власти?

ТРБОЈЕВИЋ: Као странка која је стварала РС, имамо право да се заузмемо за њено очување, за бољи живот бораца, инвалида, пензионера и свих других грађана у РС, а нарочито младих.

* ГЛAС: Шта СДС у свом програму нуди становницима РС?

ТРБОЈЕВИЋ: Политички програм садржи очување Дејтонског мировног споразума, јачање институција РС, поштовање воље народа када је ријеч о уласку у NATO, враћање пренесених надлежности на РС. Основа економског програма СДС-а је да смањимо број незапослених и несрећних људи у РС. Ентитетско гласање је црвена линија преко које за СДС нема преласка. Залагаћу се за ревизију приватизације и анализирање пласмана средстава Инвестиционо-развојне банке РС. Спровођење Закона о одузимању незаконито стечене имовине биће наш приоритет.

* ГЛAС: Можете ли да гарантујете да ћете испунити све то што сте обећали?

ТРБОЈЕВИЋ: СДС ће омогућити живот достојан човјека инвалидима, породицама погинулих и несталих бораца, пензионерима. Учинићемо све да запослимо људе. Обећавам да као посланик у НСРС нећу бити скупштински број, него глас народа.

* ГЛAС: Како бисте оцијенили противничке кандидате и њихове кампање?

ТРБОЈЕВИЋ: Вјерујем да су политичке партије предложиле квалитетне кадрове за ове изборе и мислим да кампања не мора нужно да буде прљава. У изборе улазимо као ривали који нуде програме, а не непријатељи.

* ГЛAС: Зашто да бирачи гласају за СДС, а не за њих?

ТРБОЈЕВИЋ: СДС је поднијела историјски терет конституисања РС. Преживјела је промјене, али и незаслужене неправде. Данас је реформисана, подмлађена, воде је честити људи, тако да сам сигурна да су наше шансе за побједу реалне.

Очекивања

* ГЛAС: Очекујете ли да ћете бити у власти?

ТРБОЈЕВИЋ: СДС очекује побједу коалиције "Заједно за Српску" и побједу нашег кандидата за предсједника РС Огњена Тадића. Надамо се да ће октобарски избори бити транспарентни и демократски, без превара, крађа и фалсификовања резултата, мада неке чињенице говоре супротно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана