Пријетње, туђе личне карте и мито: Полиција саопштила какве инциденте је забиљежила на биралиштима

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Током локалних избора који се данас одржавају у Српској  до 12 часова забиљежено је десет инцидената међу којима су пријетње члановима бирачких одбора, гласање с туђим документима и нуђење новца за глас.

Штаб  Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Избори 2024“ саопштио је да се први инцидент десио у 7.30 часова на подручју Источног Сарајева када је лице С.Ј. пријетило члану бирачког одбора на бирачком мјесту у Хреши.

Како је саопштено из МУП-а, полиција је санкционисала С.Ј. из Источног Старог Града због почињеног прекршаја Закона о јавном реду и миру, члан 11 угрожавање безбједности пријетњом напада на живот и тијело.

Полицији је  у 9.16 часова лице Р.С. пријавило лице М.Р. да у Братунцу грађанима нуди по 200 КМ, како би исти гласали за одређене кандидате за начелника општине и одборнике у општини. По пријави поступају полицијски службеници Полицијске управе Зворник.

У 9.30 часова Полицијској станици Теслић  предсједник бирачког мјеста Слатина у Теслићу К.Д. је пријавила лице Б.Д. да је покушало да гласа са личну картом другог лица. О догађају је обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу злоупотреба бирачког права. Полицијски службеници ПС Теслић предузимају мјере и радње на документовању овог овог кривичног дјела.

Полцији у Козарској Дубици  у 9.30 часова предсједник бирачког мјеста у улици Вука Караџића у Козарској Дубици Ј.П. пријавио је да је лице С.Н. након гласања одбио да листић убаци у предвиђену кутију,  након чега је гласачки листић изнио са бирачког мјеста и бацио у канту за смеће.

Како се даље наводи, полицијски службеници ПС Козарска Дубица о истом су обавијестили надлежног тужиоца Окружно јавно тужилаштво  Приједор који се изјаснио да нема елемената кривичног дјела те да му се достави извјештај о предузетим мјерама и радњама.

Полицијској станици Зворник  предсједник бирачког мјеста Ђулић О.С. је пријавио два лица да су му у мјесту Ђулић упутили вербалне пријетње. Полицијски службеници поступају по пријави.

Око 9.40 часова у Полицијској станици Милићи Б.В, представник једне политичке партије, пријавио је да Дом здравља Милићи издаје потврде лицима да не могу самостално гласати, а да се ради о лицима за које он сматра да су способна за самостално гласање. Полицијски службеници поступају предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.

Полицији је  око 9. 40 часова пријављено  да је на бирачко мјесто Појезна у Дервенти приступило лице Б.Н. које је је супругом разговарало током гласања.

Како се наводи,  предсједник бирачког мјеста је упозорио те особе  на понашање, након чега је Б.Н. поцијепао свој и супругин гласачки листић, те се удаљио са гласачког мјеста. У полицији кажу да је о томе обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва  Добој који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу уништавање изборних исправа.

Истакли су да по наведеном поступају полицијски службеници Полицијске станице Дервента и предузимају законом прописане мјере и радње.

Полицијској станици Станари у 10.15 часова члан комисије на бирачком мјесту Остружња Доња је пријавио да му је лице Р.Д. упутило вербалне пријетње. По пријави поступају полицијски службеници ПС Станари.

На подручју Полицијске управе Бијељина на четири локације пријављена је злоупотреба мобилних телефона на начин да је покушано фотографисање гласачих листића. У свим случајевима обавијештени су дежурни тужиоци надлежног тужилаштва који су се изјаснили да нема елемената кривичног дјела. Наставља се даљи рад на утврђивању прекршајне одговорности.

Полицијској станици Власеница пријављено је да је од 10.45 до 11.20 часова дошло до прекида гласања на бирачком мјесту Пискавице у Власеници због нарушеног јавног реда и мира. Полицијски службеници поступају предузимају мјере и радње у вези са наведеном пријавом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана