Представљен план ДНС-а за Бањалуку "БЛ24"

Срна
Представљен план ДНС-а за Бањалуку "БЛ24"

БАЊАЛУКА - Носилац одборничке листе ДНС-а за Скупштину града Бањалуке на предстојећим локалним изборима Боривој Обрадовић и одборнички кандидат Љубо Нинковић представили су данас план ове странке за Бањалуку под називом "БЛ24", те истакли да је саобраћај један од проблема који треба ријешити.

Они су у три тачке образложили како ријешити проблем саобраћаја, саопштено је из Градског одбора ДНС-а.

Прва је наставак инфраструктурних пројеката, прије свега завршетак радова на мосту у Доцу, те изградња свеобухватне саобраћајне студије која ће, анализом фреквенције саобраћаја и оптерећености одређених праваца, развити модел који ће гарантовати бржи проток аутомобила.

"Овакве студије су дале рјешења у бројним европским градовима од Лондона, до Цириха. Примјена рјешења из тих студија ће Бањалуку приближити породици паметних европских градова у којима се, осим смањења саобраћајних гужви, смањује и ниво аеро-загађења", наводи се у приједлогу.

У другој тачки ДНС наводи монтажне етажне гараже какве се примјењују и у Београду и у Новом Саду и које су, уз зонирање, ријешиле проблем паркирања у ужем градском језгру оба ова града.

Трећа тачка је интегрисани систем мониторинга и управљања јавним превозом који ће гарантовати редован и функционалан систем градског превоза.

"Уз ову мјеру неопходно је увести дневне карте као у Бечу, обезбиједити повластице за пензионере, али и усклађивати цијену карата са цијеном горива, која са двије трећине учествује у цијени карте", наводи се у приједлогу.

Из бањалучког ДНС-а су поручили да се ове три мјере не могу посматрати, нити спроводити изоловано, већ представљају пакет који треба да људима у Бањалуци уштеди вријеме које проводе чекајући у саобраћајним гужвама или тражећи мјесто за паркинг.

Обрадовић је рекао да план није скуп политичких фраза, већ представља сет рјешења за конкретне проблеме људи.

"То није затворен документ, већ платформа која треба да омогући што већем броју људи да знањем и енергијом дају допринос развоју града и бољем животу", поручио је Обрадовић.

Он је рекао да је процјена да радни човјек који на посао иде аутомобилом у току једног мјесеца изгуби један радни дан чекајући у гужвама, те је додао да рјешења ДНС-а гарантују мање гужве, али и већу попуњеност јавног транспорта.

"Данас јавни транспорт користи 10 одсто грађана, овим мјерама би дошли до 30 одсто, а сви заједно би имали више времена за своју дјецу, породице, кумове и пријатеље. Тако се обезбјеђује бољи квалитет живота за све наше људе. Тако се боримо за живот и људе Бањалуке", навео је Обрадовић.

Нинковић је нагласио да су представници ДНС-а у разговорима са комшијама, али и у оквиру свих истраживања јавног мњења, уочили да се у Бањалуци као један од проблема појављује саобраћај.

"Људи се жале на гужве, недостатак паркинг-мјеста, нередован јавни превоз. Подаци до којих су дошли наши ресорни одбори потврђују ово што грађани говоре", навео је Нинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана