Поновљени избори у Добоју и Сребреници у недјељу, од сутра изборна тишина

Срна
Foto: Архива

Локални избори у Сребреници и Добоју биће поновљени у недјељу, 21. фебруара. Предсједник Централне изборне комисије БиХ (ЦИК) Жељко Бакалар је рекао да су добили обавјештења из Добоја и Сребренице у којима је наведено да је локална власт обезбиједила свој дио новца за нове изборе.

- Изборна тишина уочи поновљених локалних избора почеће у сутра у седам часова и трајаће до затварања бирачких мјеста, односно до 19 часова у недјељу, 21. фебруара – саопштио је ЦИК.

На дан поновљених локалних избора у Добоју и Сребреници у недјељу бирачка мјеста биће отворена од седам до 19 часова.

У складу са Изборним законом БиХ, поновни избори се спроводе на основу истих кандидатских листи и истих извода из Централног бирачког списка који су кориштени на поништеним изборима.

Поновљене изборе у Добоју и Сребреници ће у име ЦИК-а надгледати 130 супервизора који су обучени и сертификовани у складу са усвојеним Програмом и методологијом обуке супервизора за надгледање поновљених избора.

На гласачком листићу за избор градоначелника Добоја налазе се три кандидата у име три овјерене политичке странке, док се на гласачком листићу за Скупштину града Добоја налазе кандидати у име 85 овјерених политичких субјеката (34 независна кандидата, четири коалиције и 47 политичких странака).

На гласачком листићу за избор начелника општине Сребреница налазе се четири кандидата у име четири овјерена политичка субјекта (два независна кандидата, једна коалиција и једна политичка странка), док се на гласачком листићу за Скупштину општине Сребреница налазе кандидати 27 политичких субјеката (један независни кандидат, четири коалиције и 22 политичке странке).

На 89 редовних бирачких мјеста на поновљеним изборима у Добоју именовано је 427 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника.

На 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници именовано је 108 предсједника и чланова бирачких одбора и исто толико њихових замјеника, те један посебан ковид мобилни тим са три члана. Именовани су и чланови бирачких одбора на два бирачка мјеста за гласање у одсуству за Сребреницу у Градачцу и Живиницама.

Право гласа на поновљеним изборима на 89 бирачких мјеста у Добоју има 50.615 бирача. Право гласа на 26 редовних бирачких мјеста у Сребреници имају 10.002 бирача, те 437 бирача на два бирачка мјеста у одсуству у Градачцу и Живиницама.

За посматрање поновљених избора у Добоју и Сребреници Централна изборна комисија БиХ је 18. фебруара акредитовала 118 посматрача удружења грађана, док је за акредитовање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и општинске/градске изборне комисије надлежна општинска/градска изборна комисија.

Из Комисије напомињу да и сви посматрачи акредитовани за посматрање поништених избора одржаних 15. новембра 2020. године имају право посматрати и поновљене изборе.

Предсједник Градске изборне комисије (ГИК) Добој Ненад Палексић рекао је Срни да је све спремно да се понове избори и да је ГИК по инструкцији ЦИК-а извршио провјеру условности просторија гдје су била бирачка мјеста и донио одлуку о промјени три бирачка мјеста.

Према његовим ријечима, два бирачка мјеста из Заједнице етажних власника Пијескови, као и бирачко мјесто у Фудбалском клубу "Жељо" измјештају се на Саобраћајни факултет.

- Гдје год се могло инсистирали смо да бирачка мјеста буду у већем простору - рекао је Палексић.

Он је поручио да ГИК неће дозволити да се изборни процес доведе у питање, да се наруши јавни ред и мир, и да ће се свима омогућити да у складу са законом посматрају изборни процес и да гласају.

Палексић је напоменуо да су попуњени бирачки одбори и именовани сви чланови и замјеници, те истакао да поједини политички субјекти, којих је укупно 85, нису предали своје приједлоге за чланове.

- Било је и одустајања јер правило је било по инструкцији ЦИК БиХ да они који су били замјеници чланова и предсједника по аутоматизму долазе на мјесто чланова бирачких одбора, па је након њиховог одустајања ГИК морао да попуни претходно затраживши од политичких субјеката да доставе приједлоге за чланове, што је и урађено, изузев за њихове замјенике које нису доставили - рекао је Палексић.

Он је навео да је на поновљеним изборима пријављено више посматрача у односу на изборе одржане 15. новембра, којих је тренутно више од 4.100 и сви су добили акредитације.

- Међу посматрачима су и имена која нису из Добоја, доста их долази из Бањалуке и Теслића, а ту има имена и политичара - рекао је Палексић, који сматра да је велики притисак посматрача беспотребан јер се ствара непотребна гужва на бирачким мјестима.

Он је навео да ће поштујући епидемиолошке мјере свим посматрачима бити омогућено да прате изборе.

- Међутим на првом мјесту у бирачко мјесто морају да уђу супервизори испред ЦИК-а, затим посматрачи испред међународних организација, посматрачи удружења "Под лупом и тако даље" - рекао је Палексић.

У Сребреници и Скеланима ће сутра и у недјељу, 21. фебруара, поводом одржавања поновљених локалних избора, радити службе за издавање личних докумената.

- Шалтери за издавање докумената радиће од седам до 19 часова - саопштила је Полицијска управа Зворник.

Грађанима ће на локацијама за издавање личних докумената бити на располагању реферати личних карата, пребивалишта, боравишта и издавања јединствених матичних бројева, укључујући и аквизицију.

ЦИК БиХ је 21. јануара донио одлуке о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству за ниво начелника и Скупштине општине Сребреница, те поништавање избора на 89 редовних бирачких мјеста за ниво градоначелника и Скупштине града Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана