Почео транспорт неосјетљивог бирачког материјала

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ започела је јутрос транспорт неосјетљивог бирачког материјала, те је седам камиона кренуло ка 37 општина широм БиХ.

Транспорт је кренуо у 5.00 часова.

Сви камиони имају полицијску пратњу до завршетка испоруке, а у наредних пет дана овај материјал ће, у складу с унапријед дефинисаним планом, доћи у све општине у БиХ гдје ће их преузимати општинске и градске изборне комисије, а у Брчко дистрикту БиХ - Изборна комисија Брчко дистрикта, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

Неосјетљиви гласачки материјал чине кандидатске листе /постери/, плакати, гласачке кабине и дио потрошног материјала /оловке, стикери, гумице и слично/.

Истовремено, едукативни тимови ЦИК-а су, у складу с Планом и програмом обавезне едукације чланова органа за провођење општих избора, завршили едукацију општинских и градских изборних комисија и Изборне комисије Брчко дистрикта БиХ.

Обука је реализована од 29. августа до 2. септембра у Бихаћу, Бањалуци, Теслићу, Тузли, Мостару и Сарајеву, а састојала се од теоријске и практичне обуке о процедурама гласања и бројања гласова, те о начину извјештавања Централне изборне комисије.

Тимове су чинили чланови ЦИК-а и службеници и запосленици Секретаријата ове комисије.

Градске и општинске изборне комисије, као и Изборна комисија Брчко дистрикта су, уз бирачке одборе, органи за провођење избора.

Чланови ових органа су именовани на мандат од седам година /док се чланови бирачких одбора именују за сваке изборе/ и обавезни су да се стално обучавају током обављања мандата у складу са планом и програмом едукације који доноси Централна изборна комисија.

Едукацију су водили чланови ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, Ахмед Шантић, Јован Калаба и Жељко Бакалар који су извјестили Комисију да је обука протекла у најбољем реду и да су чланови комисија показали велики интерес и спремност за успјешну реализацију свих активности на припреми и одржавању општих избора који ће бити одржани 2. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана