Странке владајуће коалиције потписале споразум о заједничком изборном дјеловању

Срна
Странке владајуће коалиције потписале споразум о заједничком изборном дјеловању

БАЊАЛУКА- Представници политичких партија које чине владајућу коалицију у Републици Српској потписали су данас у Бањалуци Споразум о заједничком дјеловању на општим изборима ове године.

Споразум су потписали лидери СНСД-а Милорад Додик, СП-а Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић, НПС-а Дарко Бањац и Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Састанак владајуће коалиције одржан је у Народној скупштини Републике Српске.

Представници владајуће коалиције у Републици Српској саопштили су да су сигурни да ће на предстојећим општим изборима побиједити с циљем, како су навели, очувања Српске и њених интереса.

Након потписивања коалиционог споразума, они су истакли да је неопходно наставити путем очувања Републике Српске и имати након општих избора имати јединствен наступ на ниову БиХ.

Коалициони партнери су навели да су апсолутно јединствени у подршци кандидату за предсједника Републике Српске Милораду Додику и кандидату за српског члана Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је и да је владајућа коалиција сигурна у изборну побједу и да је добра понуда за српски народ и Српску.

Додик је истакао да ће коалициони партнери на предстојећим изборима покушати да добију двотрећинску већину како не би зависили ни од кога и водили суверене политике и на нивоу БиХ.

-Потписали смо коалициони споразум како би договорили изборне листе за сваку партију појединачно и подржали заједничке кандидате за предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ - рекао је Додик.

Он је истакао да је договорено да након избора, сходно изборном резултату, политичке партије из коалиције учествују у власти.

-Коалиција је хомогена и она је гарант стабилних прилика. Захвалан сам предсједницима политичких партија за досадашње залагање и подршју појединачим кандидатима за предстојеће изборе. Изјаснили смо се да ћемо радити максимално и вјерујемо у побједу. Оно што Народна скупштина има право, а то је да расправља о виталним интересама је чињеница и зато ће нам бити потребене двије трећине посланика. Све анкете говоре да ће тако и бити - каже Додик.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је коалиција, која је потписала Споразум, стабилна.

-У суштини настављамо да дијелимо заједничке циљеве, а то јесте одбрана виталних интереса Српске и допринос њеном развоју. За то имамо знање и способност које можемо искористити - рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да је изузетно важно да на предстојећим изборима побиједе Додик и кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

-То је драгоцјена вриједност, јер грађани морају препознати, а и знају њихове вриједности и способности. Побиједићемо, али и освојити већи број гласова него на претходним изборима - рекао је Ђокић.

Предсједник Демократског савеза (ДЕМОС) Недељко Чубриловић поручио је да кандидати за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељка Цвијановић нису само кандидати СНСД-а, већ коалиције која има капацитет да оствари бољи изборни резултат него претходна два изборна процеса.

-ДЕМОС ће сигурно бити коректан партнер, одрадиће кампању у корист својих кандидата за посланичке мандате и заједничких кандидата за појединачне функције - рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне партије Српске (НПС) Дарко Бањац каже да су данас потврдили два стуба политике коју води коалиција – политика у заједничким институцијама БиХ чији је основни циљ заштита Републике Српске и политика која се води у Српској, а која се односи на остваривање националног јединства, економску снагу, инвестиције и улагање.

-Наш задатак је да у наредном периоду покажемо да можемо, знамо и умијемо и да ћемо остварити наше циљеве зарад бољег живота Републике Српске, националног јединства и слободније Српске у оквиру БиХ - истакао је Бањац. 

Потпредседник Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да ће сви коалициони партнери дати снажну, заједничку подршку за кандидате Жељку Цвијановић и Милорада Додика, те да је јединство гарант доброг резултата и побједе.

-Уједињена Српска ће свим својим капацитетом учествовати у анимирању својих гласача и чланства да подржи поменуте кандидате, јер смо сигурни у побједу и то показују сви трендови и истраживања која смо урадили - рекао је Петковић.

Он сматра да је јединство коалиције гарант доброг резултата и побједе Цвијановићеве и Додика, али и стабилне Владе Српске и власти на нивоу БиХ, коју ће коалиција чинити послије 2. октобра.

-Уколико будемо јединствени као до сада можемо већ сада прогласити побједу ова два кандидата, јер су такви резултати и на терену -  рекао је он.

С друге стране, нагласио је он, у коалицији знају ко су противкандидати и да су сигурни да они нису озбиљни.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да је коалиција своје програмске садржаје ускладила давно, те да је данашње потписивање коалиционог споразума формализација тога, што функционише већ мјесецима.

-Избори су комплексни, као што је комплексан политички систем БиХ и Републике Српске и врло је значајно да сви актери у овој коалицији дају свој пуни капацитет за изборне нивое - рекао је Чавић.

Он је истакао значај да се у наредном периоду појача капацитет у смислу објективног простора, у којем се може направити много бољи резултат него што многи замишљају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана