Почела предизборна тишина уочи сутрашњих избора

Срна
Почела предизборна тишина уочи сутрашњих избора

САРАЈЕВО - У БиХ јутрос је у 7.00 часова почела изборна тишина уочи сутрашњих локалних избора на којима ће грађани бирати 120 начелника и 22 градоначелника.

Бирачка мјеста биће отворена сутра од 7.00 до 19.00 часова.

На локалним изборима ове године право гласа има 3.283.380 бирача, а бира се 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у Федерацији ФБиХ /ФБиХ/, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских вијећа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштину Брчко дистрикта.

Загарантована мјеста за припаднике националних мањина предвиђена су у 21 општини за 23 кандидата, а ове године први пут се на локалним изборима градоначелник Источног Сарајева бира непосредно, у складу са измјенама Изборног закона Републике Српске.

Осим 120 начелника и 22 градоначелника на локалним изборима 2020. године бирају се и 3.142 вијећника/одборника од којих 23 представника националних мањина.

На изборима учествују 543 политичка субјекта, од којих је 129 политичких странака, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата, те 71 кандидат за националне мањине.

Овјерено је укупно 30.809 кандидата од којих 425 кандидата за начелнике/градоначелнике, 30.188 кандидата за општинска вијећа, односно скупштине општина или градска вијећа, односно скупштине града и Скупштину Брчко дистрикта, те 196 кандидата представника националним мањина.

У основним изборним јединицима Домаљевац-Шамац, Орашје, Теочак, Мркоњић Град, Језеро, Олово, Груде, Равно и Усора на гласачком листићу за начелника/ градоначелника налази се само по један овјерени кандидат.

У БиХ је формирано укупно 5.759 бирачких мјеста, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

По једно бирачко мјесто биће отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

За ове локалне изборе акредитовано је 109 међународних посматрача, 120 посматрача политичких субјеката и 3.824 посматрача удружења грађана.

Бирачи ће, уз показивање једног од важећих идентификационих БиХ докумената /лична карта, возачка дозвола, пасош/, на бирачком мјесту добити комбинацију гласачких листића и на тај начин оставрити своје бирачко право.

Из Централне изборне комисије БиХ раније су саопштили да је до затварања бирачких мјеста на снази и забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима, те потврдили да је на бирачком мјесту обезбијеђена тајност гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана