Петар Кунић: Очуваћемо постојеће институције Српске

Ведрана Кулага
Петар Кунић: Очуваћемо постојеће институције Српске

Потребно је очувати постојеће институције Републике Српске, односно треба спријечити пренос надлежности јер су свуда у свијету на сцени децентрализација и добра организација.

Рекао је у то интервјуу за "Глас Српске" носилац листе Демократског народног савеза за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у изборној јединици један Петар Кунић.

- На овим просторима треба да буде прихваћена идеја децентрализације, а не централизације. Константно упирање прста у РС и оптужбе да она ради блокаде је једна помало досадна замјена теза гдје се увијек оптужују други да врше опструкцију рада заједничких институција, а све да свијет не би видио да БиХ са тим надлежностима не може функционисати - рекао је Кунић.

* ГЛAС: Каква су Ваша очекивања?

КУНИЋ: Очекујем да ће ДНС остварити боље резултате него на протеклим изборима, с обзиром на то да је странка ојачана новим кадровима, тако да мислим да ћемо успјети да остваримо запаженије резултате. Надам се да ћу добити задовољавајући број гласова.

* ГЛAС: Мислите ли да ће излазност бирача бити већа него на претходним изборима? Шта грађани могу да очекују послије избора?

КУНИЋ: Не вјерујем да ће доћи до радикалних промјена на власти у РС послије избора и мислим да ће постојећа владајућа гарнитура задржати већину. Ниједна власт не може да задовољи свакога, али то је судбина извршне власти. Aпеловао бих на бираче да изађу на изборе, јер је то прилика да утичу на изборни резултат. Грађани морају да учествују на изборима да би одабрали оне који су за њих најбољи, јер је гласање једна од односних грађанских дужности.

* ГЛAС: Aко уђете у Парламент БиХ, шта ће Вам бити приоритетни задаци?

КУНИЋ: Мораћемо да размотримо шта је приоритет. Преношење надлежности је апсолутно непотребно, а неке је потребно вратити. Мој приоритет ће бити да се прво изврше реформе на дијелу БиХ који има низ дисфункција у свом функционисању, почев од Федерације БиХ.

* ГЛAС: Шта још нудите бирачима у свом програму?

КУНИЋ: Потребно је очувати постојеће институције Републике Српске, односно да се не преносе надлежности, јер су свуда у свијету на сцени децентрализација и добра организација. На овим просторима треба да буде прихваћена идеја децентрализације, а не централизације. Константно упирање прста у РС да она ради блокаде је једна помало досадна замјена теза гдје се увијек оптужују други да врше опструкцију рада заједничких институција, а све да свијет не би видио да БиХ са тим надлежностима не може функционисати. На економском пољу приоритет су свакако питање увоза и извоза, као и оживљавање привреде.

* ГЛAС: Чиме гарантујете да ћете све то испунити?

КУНИЋ: Грађани већ знају како се ко понаша и ко иде у политику, а да се не бави криминалом, што је веома важно. На тај начин може се стећи повјерење да изабрани кандидат неће бити на власти ради стицања богатства.

Противничке кампање

* ГЛAС: Какви су Вам конкуренти и њихове кампање?

КУНИЋ: Гледајући са аспекта ДНС-а, имамо добре кандидате и мислим да ће то видјети и грађани који морају да анализирају кандидате и њихове могућности. Њихове кампање су њихове кампање, а ДНС је дао своју ријеч прије десет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана