Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије: Ударнички до побједе

PR
Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије: Ударнички до побједе

Садашњи политички тренутак обиљежавају локални избори у Републици Српској и БиХ. Ентитети у БиХ међусобно се веома разликују, па и локална самоуправа има донекле различит третман у Републици Српској и ФБиХ, каже предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

- Да, те разлике се огледају у надлежностима које устави и закони повјеравају општинама као јединицама локалне самоуправе, у различитом степену у ком општине остварују повјерена им овлаштења и различитом односу општина са вишим нивоима власти - истакао је Ђокић.

ГЛАС: Значи ли то да постоје проблеми у функционисању локалних самоуправа у Републици Српској и БиХ?

ЂОКИЋ: Морамо отворено рећи да постоје, што се објективно исказује кроз неквалитетно задовољавање локалних потреба, а субјективно кроз незадовољство грађана. Разлике у системима локалне самоуправе у ентитетима БиХ нису настале као резултат историјских или културних разлика, још мање су проистекле из различитих теоријских схватања локалне самоуправе - оне су посљедица политичких околности.

ГЛАС: Шта у овом политичком тренутку значе локални избори у Републици Српској и БиХ?

ЂОКИЋ: Избори су прилика за жељене промјене, не само у политичком смислу, већ и за системске промјене, које су данас најбитније и најпотребније.

ГЛАС: Значи ли то да ће већи дио проблема у функционисању локалних самоуправа бити отклоњен послије ових избора?

ЂОКИЋ: Обично се тако мисли прије свих избора, али искуствено ми смо већ двадесет пет година таоци политичких елита, које изборе схватају као промјене за себе, а не за гласаче, за народ.

ГЛАС: Веома отворен и храбар одговор, на чему базирате Вашу тврдњу?

ЂОКИЋ: Сматрам да мој претходни одговор није ни отворен ни храбар, он је одговоран. Погледајте изборне програме изборних актера, већином су то негативне кампање, негативно је данас пожељно бити само на ПЦР тесту. Опростите на малој дигресији, али изборни програм већине изборних актера су крпљење и поправљање постојећег, без визије и реформског курса у будућност.

ГЛАС: Значи ли то да су ентитети у БиХ без визије и реформског курса у изградњи будућности.

ЂОКИЋ: Политичке елите у оба ентитета у БиХ свој опстанак црпе из политичких супротности одржања и опстанка БиХ засноване на Дејтонском споразуму. Послије двадесет пет година данашње стање је реалност. Свака међуентитетска свађа и свађа у оквиру ентитета ко је аутохтони представник народа, преноси се на амбијент локалне самоуправе и зато сам истакао да је њихов рад у доброј мјери посљедица политичких околности.

ГЛАС: Такве одговоре слушамо у блажој или тежој форми већ двадесет пет година, гдје је ту излаз, да ли ови локални избори могу учинити помак?

ЂОКИЋ: Сваки избори изазивају промјену ако изборни актери остану досљедни у настојањима реализације својих обећања. Републици Српској и БиХ потребне су корјените реформе у политичкој, друштвеној и економској сфери. Мора се почети од локалних самоуправа, за шта је потребна воља и одлучност у владама и министарствима за локалну самоуправу, па знате ону причу о “чишћењу рибе”.

ГЛАС: Из Ваших одговора може се претпоставити да се изборни програм и залагања Социјалистичке партије разликују од већине изборних актера.

ЂОКИЋ: Ми смо партија континуитета, своје дјеловање темељимо на визији, ми смо у двадесет првом вијеку, у нашем, не туђем вијеку. На Конгресу, прије двије године, поставили смо програмске принципе, које сада преносимо у амбијент изборне кампање, оличене у јавно доступном документу под називом “Манифест”, у ком образлажемо нашу визију локалних самоуправа. И због тога је кампања Социјалистичке партије програмска, коју промовише преко хиљаду двјеста одговорних људи, који су се кандидовали за градоначелнике, начелнике, одборнике и чланове вијећа. Изборну борбу за позиције замијенили смо борбом за будућност, ми каснимо, заостајемо за савременим свијетом и крајње је вријеме да локалну самоуправу поставимо да буде сервис за све грађане, а не такозване локалне елите.

ГЛАС: Можете ли да издвојите неке теме из изборног програма Социјалистичке партије?

ЂОКИЋ: Кренуо бих од Владе и Министарства за локалну самоуправу, који морају да подстакну реформу локалних самоуправа и обезбиједе остварив амбијент за локални економски развој. То не подразумијева “упумпавање” средстава, већ стварање повољног амбијента да се демографско стање задржи на постојећем. То је претпоставка потенцијалне радне снаге за будуће предузетнике који ће неминовно са далеких дестинација доћи код нас, гдје је за њих ту конкурентна радна снага. Посебно се морају охрабрити мале општине и рубне општине у Републици Српској. За све ово потребно је ојачати породицу, охрабрити будуће родитеље за проширење породице материјалном подршком. Пољопривредни потенцијали не морају се заснивати само на великим системима. Субвенцијама и подршкама, морају се пољопривредници задржати на селу, али удружени, са брендовима, ради конкурентности на тржишту. Сјетимо се приче послије Анексије БиХ, када је Аустроугарска задржала сеоско становништво у њиховом животном амбијенту, дајући репроматеријал за основну производњу и градњу егзистенције у локалној средини. На тај начин Беч је тада био растерећен социјалних случајева, што се данас не може тврдити за Бањалуку и веће градове.

ГЛАС: Ваша изборна прича изгледа примамљиво, каква је подршка у изборном амбијенту?

ЂОКИЋ: Истакао сам да је наша кампања програмска, а не лидерска. Лични интереси, одмазде и пријетње нису наш начин дјеловања. Наш програм добро разумију радни људи, који живе од свог рада, којима је потребна сигурност, не само данас него до краја живота. Сваким даном маске падају, мислим политичке, и наш изборни програм добија подршку у масовности.

ГЛАС: Како преносите Ваше изборне програме?

ЂОКИЋ: Сама предизборна кампања је била условљена ситуацијом са вирусом корона и били смо ограничени у дјеловању да досљедно гласачима представимо наше изборне програме и кандидате. Наше дјеловање у оквиру кампање прилагодили смо тренутној ситуацији и реалним потребама наших грађана. Наша изборна понуда је тражен производ, људи који мисле дуже од четири године дају нам подршку, интересују се, предлажу рјешења. Морам напоменути да и изборна конкуренција у ходу покушава копирати дијелове нашег програма. Овога пута добар глас далеко се чује!

ГЛАС: Ваш изборни слоган је привукао велику пажњу јавности, шта њиме поручујете грађанима?

ЂОКИЋ: Слоган и визуелни изглед наше кампање су заиста јединствени и, као што сте рекли, реакције су заиста позитивне, људи су схватили суштину поруке коју смо хтјели пренијети. Слоганом “Ударнички” промовишемо рад, подстичемо људе на рад, на доказивање властите способности, властитих умијећа. Наш слоган говори: Окренимо се раду, радимо више, у раду је рјешење. Неко ко је изабран и ко добија посао у име народа мора бити видљив народу, мора радити за народ и општи интерес. Људи морају осјетити да тај неко има идеју и вољу да уради нешто више за заједницу у којој живи и која му је дала повјерење да заступа њене интересе. Добио сам заиста доста потврда од многих људи да смо на правом путу, да смо успјели да се издигнемо изнад других и понудимо нешто што је другачије и конкретно, нешто што скреће пажњу, мотивише људе и буди оптимизам. Симбол излазећег сунца представља извор живота и наду да може бити боље. То је прави одраз наше политике, бриге за сваког појединца нашег друштва и онога за шта се боримо.

ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих локалних избора?

ЂОКИЋ: Очекујемо да ћемо у свим општинама имати раст нашег изборног резултата у односу на прошле локалне изборе. Очекујемо побједу! То нам показују све процјене и анализе које смо радили, као и повјерење које осјетимо у контакту са грађанима. Подршка народа Социјалистичкој партији је овога пута јача него икад! Од нас грађани траже истрајност и то нас обавезује. Република Српска и БиХ касне у свим сферама друштвеног живота. Оно чега имамо превише је накнадна памет и добро смо осјетили посљедице наше тврдоглавости, а храбри смо људи. Савремени свијет неминовно мора да трансформише либерални капитализам, и то ништа мање него у - социјализам, како тврде критичари ове намјере. Ко на вријеме схвати и придружи нам се, дуже ће трајати!

ГЛАС: За крај, шта желите да поручите нашим читаоцима?

ЂОКИЋ: Моја порука је да нико не треба и не може да креира нашу судбину у наше име, ми смо ти који сами треба да преузмемо ствари у своје руке и изаберемо оне који ће срчано и искрено радити за друштво у цјелини, не за своје личне интересе. Ми не обећавамо у празно, ми не причамо бајке, иза наших прича стоје наша дјела на којима су заснована и наша изборна обећања. На изборима сами бирамо пут којим ћемо ићи. Изаберимо прави пут! Ударнички!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана